Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Balneoclimaterice » Harghita » Statiunea balneoclimaterica Borsec
GEKO's WorkGroup Inc.
5511485597afe

Statiunea balneoclimaterica Borsec

Statiunea balneoclimaterica Borsec-Harghita

 

Stațiunea balneară, Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale. Mulțumită acestora, orașul are un caracter așa zis “pull” – atracție sa principală turistică. Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.

Apele minerale devenite cunoscute datorită diversității si calității lor au pus în umbră nivelul de cunoaștere și de exploatare a mai multor alte resurse naturale. Un exemplu ar fi, de pildă la Scaunul Rotund (Kerekszék) aflat în partea sud-estică a depresiunii Borsecului de Sus, care este unul dintre cele mai importante formațiuni de travertin a țării. Explicația acestui fenomen natural constă în numărul mare al izvoarelor de apă minerală calcaroasă ale regiunii. Conținutul calciu-hidrocarbură al lui Foforrás din Borsec este 2 gr într-un litru. Sedimentele formate în decursul secolelor din apele izvoarelor, au format deja un strat-travertin de 60-100 m grosime. Roca poroasă conține o multitudine de resturi vegetale și animale calcificate, printre care fosile de salcie, arin, paltin, alun, mure, brad, podeal.
Roca fiind ușor de modelat, travertinul exploatat aici cu ani în urmă, era o excelentă piatră ornamentală, folosită la decorarea fațadelor multor clădiri de interes public din țară.

De la cariera de piatră, unde se extrăgea pe vremuri travertinul, aflată la 15 – 20 de minute mers pe jos de la izvorul Petofi, drumul se bifurcă: spre stânga duce la Pestera de gheață și Cetatea Bufnițelor, iar pe dreapta începe să coboare, într-o pantă ușoară până când după circa 25 -30 de minute de la plecare din centrul stațiuniii se ajunge la Grota Ursilor. În stâncă se deschide o intrare nu prea largă
care însă după câțiva pași se îngustează și mai mult. Aerul este rece și umed chiar în zilele cele mai călduroase ale verii. Vizitatorii trebuie să înainteze încet și cu mare atenție deoarece stânca permanent umedă a devenit lucioasă și alunecoasă.

Din secolul al XVII-lea, apele minerale din Borsec au o istorie proprie, când a început transportarea lor în țări îndepărtate, la început în ulcioare de lut, iar după construirea fabricii de sticlă în 1806, apa minerală se transportă îmbuteliată în sticle. Băile curative au un trecut asemănător, adică primele băi au fost construite în a doua treime a secolului XVIII. De atunci izvoarele au avut numeroși “proprietari” – chiriași și concesionari – deoarece au însemnat o sursă de venit imensă, și de aceea s-au legat multe conflicte de interese de ele. Apele minerale au o origine geologică relativ scurtă, adică au apărut ca urmare a unor activități postvulcanice, manifestate prin emanarea unor gaze de bioxid de carbon și sulfatate. Gazele de bioxid de carbon, ieșind spre suprafață, trec prin straturile cu apă, se amestecă cu acestea și formează o soluție acidică, care urcând mai departe dizolvă straturile minerale în calea sa, mai ales cele calcaroase și dolomitice. Substanțele minerale diluate conferă apelor efectele terapeutice, iar amestecul de bioxid de carbon dă gustul răcoritor și proaspăt.

Un factor terapeutic important au și nămolurile de turbă feruginoase, cum este și cel din parcul Hármasliget, de aprox. 8-10 ha, sau cel din Borsecul de Jos, din pădurea Tinova, cunoscute de mult timp, a căror materie s-a acumulat de-a lungul mileniilor din descompunerea materiilor organice, care amestecate cu substanțe minerale și care atrag ca un magnet emanațiile de radiu puternice din zonă, formează un amalgam foarte prețios din punct de vedere terapeutic.

Indicațiile și contraindicațiile terapiei băi Borsecului
Băile de soare, de aer și cura de teren, apele minerale, emanațiile carbogazoase, mofetele, nămolul de turbă, agenții hidro și fizioterapeutici, regimurile alimentare și cultura fizică medicală aplicate în climatul sedativ al Borsecului sunt factorii curativi ai stațiunii.
În Borsec există izvoare carbogazoase, bicarbonatate calcice, magneziene, sodice, aproape identice ca mineralizare și cu un conținut variabil de fier. Studiile farmacodinamice arată că majoritatea izvoarelor măresc apreciabil secreția și aciditatea sucului gastric. Izvorul Petofi deprimă usor secreția gastrică. Toate deprimă secreția biliară, diluând-o, iar apa Izvorului Principal este colecistochinetică.
Are o acțiune hipocolesterinizantă și anagotoxică, normalizează arderile de fond.

În cură internă izvoarele din Borsec sunt indicate pentru:

  • boli ale tubului digestiv și ale glandelor anexe: gastrite cronice hipo sau normoacide, dispepsii hipostenice, atonii ușoare, enterite, enterocolite, colite, dispepsii intestinale de fermentație, atonie cecală;
  • hepatite cronice posthepatitice, în afecțiuni ale căilor biliare (dischinezii biliare, angiocolite cronice, colecistite simple sau litiazice), pentru sechele după intervenții pe căile biliare;
  • boli de nutriție: diabet simplu, gută și diateză urică;
  • boli ale rinichilor și ale căilor urinale: nefrite cronice fără insuficiență renală, pielite și pielonefrite, cistite cronice, gravela urică și litiazele urinare acide, sechele după operații asupra căilor urinare.

În cura externă izvoarele din Borsec sunt indicate:

  • în boli ale aparatului cardio-vascular: miocardite cronice, fără fenomene de insuficiență cardiacă; valvulopatii compensate, insuficiență coronariană cu accese ușoare; hipertonia esențială; artrite cronice, endangeite, boala Raynaud, sechele după tromboflebite;
  • hipertiroidismul, care se tratează prin cura de aer și repaus prelungit, plimbări foarte reduse, cură internă cu apa Izvorului Principal, băi carbogazoase la temperaturi între 26-320C, cu durată progresivă de la 5 până la 15 minute (de 3 sau 4 ori pe săptămână). Acest tratament se recomandă numai în faza I-a și a II-a a bolii (endocrino-neurotică). În faza a III-a a hipertiroidismului, cu efect intens asupra cordului – tahicardii peste 140 pulsații pe minut – sau asupra tubului digestiv, când exoftalmia nu a cedat nici la medicații, nici la roentgeno-terapie, tratamentul se va rezuma la repaus, cură internă și medicație simptomatică.
  • afecțiuni cronice ale aparatului respirator: corize cronice, rinofaringite și laringite cronice catarale sau granuloase, bronșitele subacute prelungite sau cronice cărora aerosolii de conifere le sunt binefăcătoare, o dată cu apele anticatarale, mai ales cu emanații sulfuroase (6 Martie, Bălcescu).

Contraindicațiile principale:

  • tuberculoza pulmonară evolutivă nu este tratabilă și nici admisă în stațiune. Stațiunea este contraindicată în afecțiuni cardiace decompensate, angină pectorală, ateroscleroză înaintată, stenoză mitrală pură, endocardite subacute, nefrite înaintate, ulcerul stomacului și duodenului, gastrite hiperacide, reumatism, stări casectice, flebite acute și subacute. Cei care au avut infarcte miocardice pot veni la Borsec numai dacă a trecut un an de la vindecarea lor, medicul recomandându-le băi slabe în conținutul de acid carbonic. Majoritatea apelor de la Borsec sunt contraindicate și în cazurile de colite spastice.

Sursa: http://www.statiuneaborsec.ro/atrac-539-ii-in-zona/sta-539-iunea-balneara

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

img641

Statiunea balneoclimaterica Voineasa

Statiunea balneoclimaterica Voineasa-Valcea   Voineasa este o staţiune permanentă de importanţă naţională situată pe Valea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.