Breaking News
Home » Oraşele de reşedinţă ale României » Orasul de resedinta Braila
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul de resedinta Braila

Orasul de resedinta Braila-Braila

 

Descriere Geografica

Situat in sud-estul Romaniei, in Campia Romana, judetul Braila se intinde pe o suprafata de 4765,8 kmp. Resedinta administrativa, orasul Braila, unul dintre cele mai mari porturi din Romania, este situata la 200 km nord-est de Bucuresti. Braila se situeaza la 46°16’17” latitudine nordica si 27°58’33” longitudine estica. Campia este forma de relief predominanta, peisajul Brailei fiind monoton si fara bariere naturale. In zona se gasesc cai de transport accesibile, in pricipal Dunarea care face din Braila o poarta catre lume. Climatul este temperat – continental, cu o temperatura medie de 11,1° C, cu veri uscate si ierni reci. Flora si fauna sunt specifice regiunii de campie. Stepa, odata intinzandu-se la nesfarsit, a fost transformata in teren agricol, judetul Braila fiind unul din cele mai dezvoltate judete din Romania, din punct de vedere al agriculturii. La granita de nord, judetul Braila cuprinde o parte din raul Siret, in timp ce in partea de sud se afla Campia Baraganului. La vest se afla o mica parte din Campia Salcioara si Campia Buzaului, iar la est se intinde Insula Mica a Brailei.
Populatia judetului Braila, numara la 1 ianuarie 2008, 363.979 locuitori,  repartizata astfel: in sectorul urban   – 236.590 locuitori; in sectorul rural   – 127.389 locuitori.  Populatia majoritara este de nationalitate romana, alaturi de care traiesc: aromani 0,034%; macedo-romani 0,01%; lipoveni 0,55%; greci 0.1%; tigani 1,1% si alte nationalitati ca maghiari, ucrainieni, germani, evrei, turci, bulgari, italieni. Din populatia judetului, 66% este este concentrata in zona orasului. Efectivul de salariati estimati la sfarsitul lunii ianuarie 2007 era de 76.955 persoane, din care 48,8% se regaseau in industrie si in constructii, 45,25% in servicii si 5,91% in agricultura, silvicultura, vanatoare, piscicultura si servicii anexe. Numarul somerilor inregistrati (ian.2007) era de 8.058 persoane.  Dupa religie, situatia se prezinta astfel: Religie Ortodoxa 90%; restul de 10% apartin religiilor : Romano-Catolice, Greco-Catolice, Protestante (Reformata si Evanghelica) si Neo-Protestanta (Adventista si Baptista), Mozaica si Mahomedana, Crestina de rit vechi.

 Scurt Istoric

Un studiu al originilor Brailei arata ca regiunea a fost locuita din vremuri imemoriale, fapt atestat de numeroase vestigii arheologice datand din anul 5000 i.Hr., vestigii care sunt dovada continuitatii vietii si a civilizatiei in aceasta regiune. Orasul Braila a fost pentru prima data atestat documentar acum 630 ani, cand domnitorul Tarii Romanesti, Vlaicu I, a oferit comerciantilor din Brasov privilegiul de a-si  vinde marfurile in Braila. Din vremuri stravechi, locuitorii Brailei s-au ocupat cu agricultura, cresterea animalelor si pescuitul pe malul vestic al Dunarii. Un velier, stema orasului Braila, a fost simbolul comertului, ocupatia principala a locuitorilor din aceasta zona. In 1836, Braila a fost declarata port – liber. Aici s-a infiintat prima Camera de Arbitraj Comercial (1836), Bursa de cereale si Bunuri (1882), Curtea Comerciala si Banca Comerciala au fost deschise in Braila. Datorita vietii economice infloritoare, Braila a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Romania. Comertul infloritor si dezvoltarea industriei de-a lungul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea, au marcat istoria Brailei. Aceasta dezvoltare a insemnat mori cu aburi, fabrica de paste fainoase, santier naval (1864), fabrica de bere (1872) si docuri (1883). Prima investitie straina in Braila a fost facuta in 1924 – Societatea Franco-Romana. Port important, Braila a fost ales pentru multe grupuri etnice – greci, turci, rusi, bulgari, everi, armeni, sasi – care traiesc in pace si intelegere. Traditiile, obiceiurile si credintele acestora au fost integrate in viata culturala si spirituala a orasului. Panait Istrati, Panait Cerna, Fratii Minovici, Maria Filotti, Ana Aslan, Mihail Sebastian, D.P. Perpessicius, sunt doar cateva din personalitatile marcante ale stiintei si culturii , de renume mondial, care au dus renumele orasului si sunt mandria locuitorilor sai. Braila nu este un oras-muzeu, dar vizitatorii sai simt magia, legendele si istoria orasului, care este prezenta pretutindeni.

 

Sursa: http://www.primariabraila.ro:7200/Continut%20site/Istoric%20Braila.aspx

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

https://www.youtube.com/watch?v=S7pzuTxsY4I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.