Breaking News
Home » Oraşele de reşedinţă ale României » Oras de resedinta Municipiul Focsani
GEKO's WorkGroup Inc.

Oras de resedinta Municipiul Focsani

Oras de resedinta Municipiul Focsani-Vrancea

 

Asezare geografica

 

Municipiul Focșani se află la intersecția căilor de comunicație rutieră și feroviară europene, fiind străbătut de coridorul feroviar numărul 9 (Helsinki – Moscova – Chișinău – București – Plodviv) și poate beneficia de propunerea de extindere a coridorului rutier numărul 1 (Talin – Varșovia – Cernăuți – București).

Este încadrat geografic la intersecția latitudinii nordice de 45 grade și 42 min. cu longitudinea estică de 26 grade și 13 min., străjuind partea sud- estică a Carpaților de curbură, la contactul dintre Câmpia Siretului inferior și dealurile subcarpatice ce culminează cu Măgura Odobeștilor (1001 m).
Municipiul Focșani are o suprafață de 4815 hectare, ceea ce reprezintă 1% din suprafața Județului Vrancea, fiind o localitate de dimensiune medie.

Relief

Fiind situat pe Magistrala Feroviară București – Ploiești – Bacău – Suceava și pe cea rutieră București – Buzău- Suceava pe E 85 (DN 2), flancat de râurile Putna, spre răsărit la o distanță de 7 km., și Milcovul, spre miazăzi la o distanță de 2 km., orașul Focșani se situează în câmpia joasă a Siretului Inferior la o altitudine de 50- 55 m deasupra mării, câmpie ce se întinde de la linia Mărășești, Vânători, Tătăranu, Ciorăști pâna la albia Siretului.

Riscuri naturale

Teritoriul Județului Vrancea corespunde celei mai active zone seismice din țara noastră. Răspândirea focarelor de cutremure pune în evidență existența a două zone:

 

  • trunchiul Vrâncioaia-Tulnici-Soveja, unde se produc cutremure la adâncimi între 80-160 km., legat de curbura arcului carpatic.
  • în regiunea de câmpie între Râmnicul Sărat, Mărășești și Tecuci cu cutremure mai putin adânci.

Seismele, cu epicentru în Vrancea, au origine tectonică, fiind provocate de deplasările blocurilor scoarței sau alte părți superioare ale învelișului, în lungul unor falii formate anterior sau în lungul unora foarte adânci.

Cutremure devastatoare, cu magnitudinea cuprinsă între 7 și 8 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în 8 octombrie 1620; 9 august 1679; 12 iunie 1701; 13 mai 1738; 6 aprilie 1790; 26 octombrie 1802, 1829; 28 ianuarie 1838.

În secolul al XX- lea, cele mai semnificative evenimente au avut loc la 25 mai 1925; 10 noiembrie 1940 care, a distrus aproape în întregime orașul Panciu având magnitudinea de 7,4 grade; 4 martie 1977 cu magnitudinea de 7,2 grade; 30 august 1986 cu magnitudinea de 7 grade; 30 și 31 mai 1990 cu magnitudinea de 6,9 respectiv 6,4 grade.

Numărul cutremurelor cu magnitudine egală sau mai mare de 3 grade înregistrate în județul Vrancea pe ultimii trei ani se prezintă astfel:

  • în anul 1998, s-au înregistrat 19 cutremure din care, cel mai mare s-a produs la data de 28 aprilie cu magnitudinea de 5 grade;
  • în anul 1999, s-au înregistrat 33 cutremure din care, cele mai puternice s-au produs la data de 28 aprilie cu magnitudinea de 5,3 grade, la data de 8 și 14 noiembrie cu magnitudinea de 4,6 grade;
  • în anul 2000, s-au înregistrat 23 cutremure din care, cel mai mare s-a produs la data de 6 aprilie, cu magnitudinea de 5 grade.

Analiza factorilor de risc la nivelul municipiului Focșani trebuie să țina cont în mod prioritar de faptul că cea mai importantă zona seismică din România se afla în zona Vrancea.

Clima

Pe teritoriul Municipiului Focșani, clima este temperat continentală, influențată de adăpostul Carpaților de Curbură, cu variații mari de temperatură.

Temperatura medie este de cca. 9 ° Celsius:

  • maxima absolută înregistrată fiind de: +42,3 °C (iulie 1990),
  • iar minima absolută de: -33,7 °C (februarie 1987).

Volumul precipitațiilor depășește 400 mm, lunile cele mai ploioase fiind mai-iunie, iar cele mai secetoase decembrie-februarie.

Numărul zilelor cu ninsoare este de cca. 20 pe an.

Vânturile dominante în toate anotimpurile bat dinspre nord-est, iar vânturile calde, mai rare, dinspre sud, sud-est.

Istoric

Denumită în multe scrieri “Orașul de pe Milcov”, râul pe care voievodul Ștefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova și Țara Românească în anul 1482, localitatea a intrat în conștiinta oamenilor drept “orașul Unirii”.

Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familiei Focșa “moldoveni buni și drepți din vremea lui Ștefan cel Mare”.

Deși atestat documentar din secolul al XVI- lea (30 ianuarie 1575 când, Alexandru Vodă din Țara Românească arată, într-un document, că a fost lovit “cu înșelăciune pe la Focșani de Ioan Voda”), așezarea de pe Milcov este mult mai veche.

Săpăturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul Focșaniului atestă că vatra actuala a orașului a fost locuită înca din neolitic, obiectele descoperite aparținând culturii Cris (cca. 5000 î. Hr.). Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III – II î. Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte mărturii ale culturii materiale care au aparținut carpilor și sarmaților din secolul II – III e.n.

Pâna la începutul secolului al XVII- lea, Focșaniul era consemnat ca sat, iar dupa anii 1615-1620 se menționează denumirea de târg, devenind cu timpul cea mai importantă așezare între Trotușși Râmnicul Sărat, aflându-se la confluența drumurilor comerciale ce unesc Țara Românească cu țările din vestul și estul Europei.

Un moment important în istoria Focșaniului îl constituie perioada Unirii de la 1859, orașul legându-și numele de acest act național pentru totdeauna. La Focșani a funcționat, între anii 1859 și 1862, Comisia Centrală însărcinată cu elaborarea legilor comune celor doua Principate, Curtea de Casație pentru doua Prefecturi (Putna și Râmnicul Sărat), doua tribunale, doua poliții, doua secții ale municipalității.

În anul 1862 se realizează unirea celor două părți ale orașului prin decretul de unificare din 6 iulie 1862 semnat de Alexandru Ioan Cuza, Focșaniul devenind reședința județului Putna.

Perioada dintre Unire și câstigarea independenței cunoaște o mare înflorire. În 1866 se construiește Gimnaziul, astăzi Colegiul Național Unirea, în anul 1867 Spitalul Județean și Comunal, în anul 1873 Gradina Publică.
Sfârșitul secolului al XIX- lea și începutul secolului al XX- lea cunoaște aceeași dezvoltare înfloritoare astfel că, se înființează Societatea Filarmonică denumită simbolic “Doina Vrancei” (1907), Biblioteca Publică (1912), Teatrul “Mr. Gh. Pastia” inaugurat în 1913, Palatul de Justiție.

La 8 septembrie 1917 se semnează, la Focșani, armistițiul între reprezentanții Armatei Române și cei ai Puterii Centrale.

Între cele doua războaie mondiale se continuă procesul de dezvoltare a orașului Focșani prin construirea unei uzine electrice, Ateneului Popular, clădirea Băncii Naționale, Palatul Telefoanelor; se îmbunătățește rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua stradală, se construiește Mausoleul Eroilor între anii 1924 – 1926, Monumentul Eroilor Regimentului 10 Dorobanți (1930).
După anul 1950, se înregistrează un rapid proces de industrializare cu implicații directe în procesul de creștere economică, migrarea populației către mediul urban și, implicit, în structura urbană a localității:

  • apar primele cartiere de blocuri de locuințe (Cartierul Gară, Cartierul Sud, Cartierul Bahne, zona de centru a orașului)
  • se prefigurează zona industrială care se va dezvolta treptat
  • s-au construit: Fabrica de Confecții (azi S.C. INCOM S.A.), Combinatul de prelucrare a lemnului (S.C. MOPAF S.A.), Intreprinderea de scule și elemente hidraulice (S.C. ROMSEH S.A.), Intreprinderea de aparataj electric (S.C. INSTAELECTRIC S.A.), Intreprinderi de producere, prelucrare și valorificare a vinului (S.C. VINICOLA, S.C.VINCON S.A.), Intreprinderea de prelucrare mase plastice (UNIPLAST), Intreprinderea de vase emailate (VEF), Intreprinderea metalurgică (METANEF), unități aparținând industriei ușoare (S.C. HEIM-MILCOV S.A., FILATURA, EFECTOFIL), precum și intreprinderi din industria alimentară (prelucrarea laptelui, valorificarea cărnii, valorificarea legumelor și fructelor).

Orașul Focsani a devenit Municipiu, Reședintă a Județului Vrancea, odată cu noua împărțire administrativ – teritorială a României din anul 1968.

Sursa: http://www.focsani.info/pagina/istoric

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

https://www.youtube.com/watch?v=S7pzuTxsY4I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.