Breaking News
Home » Judeţe » Judetul Brasov
GEKO's WorkGroup Inc.

Judetul Brasov

Judetul Brasov

 

Asezare Geografica

 

Judeţul Braşov este situat în partea centrală- estică a ţării pe cursul mijlociu al Oltului în interiorul arcului Carpatic fiind mărginit la est de Munţii Ciucaşului , la sud de munţii Piatra Mare, Bucegi, Piatra Craiului şi masivul Făgăraş, cei mai înalţi munţi din ţară, iar în partea nord – estică de munţii Baraolt şi respectiv depresiunea dintre Olt şi Târnave.

Aflându-se la întâlnirea Carpaţilor Orientali cu Carpaţii Meridionali judeţul Braşov dispune de un relief deosebit de variat.

El cuprinde întreaga depresiune a Bârsei, o parte din depresiunea Făgăraşului şi din masivul Făgăraş, cu vârfurile Moldoveanu ( 2543 m ) şi Negoiu (2535 m) care sunt cele mai înalte piscuri din ţară, Munţii Perşani şi Podişul Hârtibaciului.

Întins pe o suprafaţă de 5363 kmp, deţinând 2,2 % din suprafaţa ţării el dispune de o reţea hidrografică relativ bogată.

Datorită faptului că este o zonă în mare măsură muntoasă, apele ce o străbat au un debit mic. Întregul teritoriu se încadrează în bazinul hidrografic superior al Oltului care străbate judeţul Braşov pe o distanţă de aproximativ 210 km.

Tabloul apelor de suprafaţă este completat de lacurile glaciare din Munţii Făgăraşului (Urlea, Podragul, etc.) şi de acumularea de la Tărlung – Săcele.

Sursa: http://www.prefecturabrasov.ro/pJudetul-Brasov_5.php

 Istorica

Prezența din timpuri străvechi a omului în județul Brașov este semnalată în numeroase puncte, încă din perioada anilor 60.000 – 40.000 î.Hr. Așezările umane au persistat mai apoi, neîntrerupt, traversând epoca pietrei cioplite, neoliticul, epoca bronzului și, în final, epoca fierului. Nenumărate piese decoperite (vase de lut, arme din diferite materiale, monede, obiecte de podoabă, unelte agricole și de meșteșugărit etc.) atestă larga dezvoltare a civilizației locale.
În această zonă au locuit dacii cumidavensi, având centrul principal la Cumidava (Râșnov). În această perioadă, zona județului a cunoscut o vastă înflorire din toate punctele de vedere, atât materiale cât și culturale. După epoca cuceririi romane, viața și-a continuat același ritm, sub supravegherea Cohortei “VI Nova Cumidavensium Alexandrina”. Autoritățile de ocupație au adus meșteri care au dezvoltat infrastructura, construind castre, apeducte și drumuri.
După retragerea legiunilor aureliene, populația autohtonă care a rămas fără intrerupere a cunoscut populații migratoare care au trecut prin această zonă atrase de bogăția locurilor. Cea mai pregnantă amprentă și-au pus-o triburile slave, așezate în număr mare, care au lăsat o seamă de mărturii – mai ales în toponimii și hidronimii. Secolele X-XI marchează cristalizarea primelor formațiuni politice în zona Țării Făgărașului și Țării Bârsei. Astfel, la 1003, ducatul lui Kean, care se întindea și asupra acestor teritorii, este cucerit de către regele ungar Ștefan. Ducatul lui Kean (strămoșul lui Salanus) era intre Dunăre și Tisa. El trebuie raportat, desigur, la dominația Primului Țarat Bulgar în zonă, dominație care, fără să aibă amploarea susținută de unii istorici, a fost, totuși, o realitate. Se pare totuși că, vreme de două secole, regalitatea maghiară nu și-a putut exercita suveranitatea deplină asupra acestor locuri, astfel încât de abia după 1200 au putut fi colonizați sașii, secuii și teutonii. Multă vreme, românii s-au condus după Jus valahicum antiqua lex, obiceiul pământului, iar Țara Făgărașului a fost o feudă a Țării Românești de-a lungul secolelor XIV-XV, cu drept de vamă încă din secolul al XIII-lea . Pe la 1290, o oaste românească pornită din Făgăraș și condusă de legendarul Negru Vodă “descalecă” în Țara Argeșului, la Câmpulung Muscel, și pun bazele Țării Românești de mai târziu.

 

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.