Breaking News
Home » Judeţe » Judetul Arges
GEKO's WorkGroup Inc.

Judetul Arges

Judetul Arges

 

Asezare Geografica

 

Variat si spectaculos este relieful romanesc, dar in putine regiuni poate fi surprinsa integral maretia
unui apus de soare ori savoarea frunzelor umezite de roua muntelui.
Intr-un singur loc poate calatorul percepe mireasma plina de istorie a ulitelor din Golesti si se poate racori in adierea inghetata a Transfagarasanului. Acest loc, acest amfiteatru natural, este “Mica Romanie” sau, conform hartii administrative, Judetul ARGES.

Situat in bazinul Argesului superior, rau legendar al carui nume il poarta, judetul este strajuit la nord
de creasta Fagarasilor, cu virfurile Moldoveanu (2.543 m) si Negoiu (2.535 m), iar la sud se leagana
in Campia Romana, cumpana de istorie a Valahiei. Astfel, de la nord la sud, se regasesc toate cele
trei forme de relief: munti, dealuri si campie, precum si doua bazine hidrografice: Bazinul Arges, in zona muntoasa si cea de deal si Bazinul Vedea, in zona de deal si de campie.

Suprafata judetului Arges este de 6.800 km2, ceea ce reprezinta 2,9 % din suprafata totala a tarii, iar numarul locuitorilor sai este de 663.206. Acestia sunt distribuiti in trei municipii (Pitesti, Campulung-Muscel si Curtea de Arges), patru orase (Mioveni, Topoloveni, Costesti si Stefanesti) si 95 de comune.
Resedinta de judet este municipiul Pitesti, (cunoscut si sub numele de “Orasul lalelelor”). Aceasta localitate este reprezentativa in ceea ce priveste impletirea valorilor traditionale cu aspiratiile europene ale comunitatii romanesti.

 

Istoric

 

Cele mai vechi marturii ale prezentei umane pe aceste meleaguri, descoperite pe vaile raurilor Arges, Dambovita, Mozacu, Neajlov si Cotmeana, dateaza din paleoliticul inferior.
Vestigii geto-dacice au fost descoperite la Curtea de Arges, Tigveni, Titesti, Cepari si Cetatuia (secolul al III-lea i.Ch.). Ocupatia romana este reprezentata prin castrele de la Urlueni, Sapata de Jos, Albota, Purcareni, Rucar si Jidava. Teritoriul judetului Arges a facut parte din provincia Dacia Felix, intre anii 106-271 d.Hr.
In jurul anilor 1215 a fost infiintat orasul Campulung-Muscel, iar in 1310, la Curtea de Arges isi stabileste resedinta voievodul Basarab I, sub conducerea caruia au fost unite teritoriile de la nord de Carpati.
Confirmarea apartenentei populatiei acestei formatiuni statale la familia crestin-ortodoxa a venit in luna mai 1359, cand Patriarhia din Constantinopol a recunoscut Mitropolia Tarii Romanesti, al carei sediu se afla la Curtea de Arges
Dupa anul 1400, din necesitati strategice, capitala Tarii Romanesti a fost mutata de la Curtea de Arges la Targoviste. Fosta capitala si-a pastrat si in secolele urmatoare importanta si maretia, mai ales in timpul domniei voievodului filozof Neagoe Basarab, cel care in 1517 a finalizat construirea unei impresionante manastirii, monument arhitectonic de exceptie.

Numerosi domnitori romani, viteji si intelepti, si-au legat numele de plaiurile argesene. Intre acestia se numara Mihai Viteazul, care a realizat prima unire a celor trei tari romanesti (Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca), Matei Basarab (1632-1654), care a reconstruit Curtea Domneasca din Campulung si Constantin Brancoveanu (1683-1714), care si-a stabilit resedinta de vara in orasul Pitesti, unde a construit o curte domneasca impresionanta.
Argesenii s-au remarcat si printr-o implicare activa in evenimentele social-politice din secolul al XIX-lea: in 1821, populatia a sprijinit activ revolutia condusa de Tudor Vladimirescu; in timpul Revolutiei de la 1848 s-a remarcat contributia membrilor familiilor Golescu si Bratianu, originare din Arges. Acestia au militat activ pentru infaptuirea Unirii Principatelor Romane de la 1859, act istoric care a pus bazele Romaniei moderne.
Principal exponent al familiei Bratianu, Ion C. Bratianu, a contribuit la realizarea dezideratului de veacuri al poporului roman – independenta, pentru care mii de argeseni si-au jertfit viata pe campurile de lupta din Bulgaria in anii 1877-1878.
In timpul primului razboi mondial, in muntii Argesului s-au dat lupte puternice pentru apararea tarii, in localitatile Rucar, Dragoslavele, Valea Mare-Pravat si Mateias (unde se afla si Mausoleul eroilor cazuti la datorie).
In cel de-al doilea razboi mondial, mii de argeseni au cazut in luptele de la Cotul Donului, din Crimeea (Rusia), in Transilvania, Ungaria, Cehia si Austria.
In decembrie 1989, argesenii au participat activ la rasturnarea regimului comunist si la instalarea noilor structuri democratice.

Judetul Arges dispune de o economie bine dezvoltata si diversificata, rezultat al eforturilor depuse de autoritatile locale pentru modernizare si performanta, inclusiv pentru asigurarea unui climat de afaceri atractiv.
A fost astfel atras un flux substantial de investitii, atat din sectorul privat intern, cat si din cel extern, care a vizat deopotriva industria, agricultura si serviciile.
La nivel national, judetul Arges ocupa locul patru, din punctul de vedere al cresterii economice.
In industrie, activitatea economica se desfasoara in 22.602 societati comerciale active pe forme de proprietate, dintre care:
– 12.526 societati comerciale active
– 3.629 asociatii familiale
– 6.447 persoane independente
Exporturile de produse industriale au depasit in anul 2006 nivelul de 1.500.000 mii Euro.
Structura exporturilor: masini, aparate si echipamente electrice, mijloace de transport rutier, materiale si articole textile.
Suprafata agricola, care insumeaza 344.765 ha, este exploatata dupa cum urmeaza:
– 339.609 ha, in exploatari agricole private (individuale si asociative);
– 5.156 ha, in sectorul de stat.
Principalele culturi: cereale, plante industriale, fructe. In anul 2006 productia agricola vegetala a fost de cca. 916.285 tone, productia totala de fructe de 116.127 si productia agricola animala de 46.792 tone-viu.
Sectorul zootehnic asigura in prezent necesarul de consum al populatiei judetului Arges.

Lider in domeniul industriei constructoare de autoturisme, “S.C. AUTOMOBILE DACIA GROUPE RENAULT S.A. Pitesti” reprezinta principala investitie externa din judetul Arges si una dintre cele mai mari la nivel national.
De la privatizare, instalatia industriala a uzinei Dacia a cunoscut un proces complet de modernizare, operand in prezent cu un numar de 13.000 de angajati. Cu o investitie de 489 de milioane de euro, uzina de la Pitesti se situeaza in prezent la cele mai inalte standarde europene, cu metode de lucru aplicate in uzinele Grupului Renault.
Dacia afiseaza pe deplin apartenenta la Grupul Renault, bazandu-se pe expertiza si organizarea companiei–mama atat la nivel industrial cat si comercial. Distributia vehiculelor si a pieselor de schimb Dacia va fi asigurata de reteaua comerciala Renault in marea majoritate a tarilor

Agricultura constituie o componenta importanta a economiei argesene, in sectorul rural fiind introduse constant masuri de reformare, inclusiv prin aplicarea legislatiei actuale in domeniu si a programelor Uniunii Europene.

Una din principalele zone agricole ale tarii, judetul Arges este bine cunoscut pentru culturile sale de cereale, plante industriale si fructe.

Un domeniu cu o indelungata traditie in judet este cel al viticulturii, podgoriile argesene fiind mentionate in documente istorice inca din secolul 14.
Principalele centre viticole, Valea Mare si Stefanesti, sunt situate in apropierea orasului Pitesti.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Stefanesti, infiintata in anul 1959, se identifica cu Podgoria Stefanesti, ce se intinde pe o lungime de 30 km.

Vinurile obtinute in modernul centru de vinificatie al statiunii au obtinut numeroase premii la concursurile nationale si internationale.

Eforturile autoritatilor pentru dezvoltarea judetului Arges s-au concentrat si asupra altor domenii de interes, intre care infrastructura rutiera si transporturile feroviare, in acest din urma sector remarcandu-se atentia acordata imbinarii armonioase a tehnologiei moderne cu elemente arhitectonice clasice, specifice regiunii.

Peisajul localitatilor argesene se imbogateste permanent cu constructii noi si moderne, destinate atat utilitatilor publice, cat si spatiilor de locuit, acestea din urma fiind ridicate inclusiv prin programele Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Arta si cultura se bucura si ele de o atentie deosebita in judetul Arges, unde functioneaza numeroase muzee si scoli de arta populara si clasica, teatre, case memoriale si de cultura, asociatii de specialitate.

Pot fi astfel mentionate Teatrul Alexandru Davila, Galeriile de Arta si Centrul de Creatie din Pitesti, casele memoriale George Toparceanu, Liviu Rebreanu si Dinu Lipatti, casa de cultura din Curtea de Arges, cele din Campulung Muscel si din Mioveni, muzeul de arta populara din comuna Domnesti si Muzeul Pomiculturii si Viticulturii Golesti.

Traditiile invatamantului pe aceste meleaguri se pierd in negura vremurilor.
Inca din secolul al XIV-lea au fost organizate pe langa biserici, manastiri sau curtile domnesti de la Campulung si Curtea de Arges, scoli pentru tinerii argeseni.
Un rol important in dezvoltarea invatamantului l-a avut “Scoala Sloboda Obsteasca” de la Golesti, infiintata de Radu Golescu in 1815.
In secolul al XIX-lea au fost infiintate noi institutii de invatamant, printre care si Liceul “I.C. Bratianu” din Pitesti.
In prezent, in acest municipiu functioneaza Universitatea de Stat si Universitatea “Constantin Brancoveanu” , ambele insumand peste 20.000 de studenti.
La Campulung-Muscel functioneaza Liceul “Dinicu Golescu” si Colegiul pedagogic “Carol I”, iar in municipiile, orasele si comunele judetului Arges functioneaza alte 36 de licee, 27 de scoli profesionale si peste 490 de scoli primare si gimnaziale.

Numeroasele biblioteci publice infiintate in localitatile judetului Arges, intre care se particularizeaza Biblioteca Judeteana “Dinicu Golescu” din Pitesti, contribuie si ele in mod substantial la imbunatatirea procesului educational.

Ingrijirea sanatatii, sportul si programele de asistenta sociala puse in aplicare in judetul Arges, rezultat al proiectelor initiate la nivel local sau in cooperare cu organisme regionale si internationale, constituie si ele domenii care inregistreaza o dezvoltare continua si includ un numar tot mai ridicat de locuitori.

 

Sursa: http://www.cjarges.ro/obj.asp?id=17

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.