Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Montane » Prahova » Statiunea montana Valenii de Munte
GEKO's WorkGroup Inc.
Bulgaria Alpine Skiing World Cup

Statiunea montana Valenii de Munte

Statiunea montana Valenii de Munte-Prahova

 

Statiunea montana, Valenii de Munte se afla in judetul Prahova, in depresiunea cu acelasi numel, pe cursul raului Teleajen, la o altitudine de 430 m, la 29 km nord de municipiul Ploiesti.

Valenii de Munte si istorie.
Unele surse de prin 1400 mentioneaza acest tinut sub numele de Berevoiesti, iar peste arpoximativ un deceniu este amintit sub numele de Valeni, atribuit unui hrisov a lui Mircea cel Batran.
Cele mai multe dovezi care atesta existenta localitatii Valeni sunt din anul 1431. In acest timp, un act emis de Dan II mentioneaza Valenii ca si targ al secuienilor si ca punct vamal.

Doi ani mai tarziu (in 1433), apare pentru prima data in documente, ca drumul Teleajenului trece prin Valeni-Drajna-Slon-Tabla Butii-Vama Buzaului si ajunge in Brasov.

Mult mai tarziu, in secolul al XVI-lea, din cauza relatiilor economice cu orasul Brasov apare in documentul numit Socoteala Brasovului.
Spre a doua jumatate a secolului al XVII-lea, Valeniul figureaza ca si localitate de resedinta a judetului Sacuiesc (Saac). In 1684, intr-o lucrare a lui Miron Costin este prezentat ca si oras.

In secolul al XIX-lea, Valeniul trece printr-o perioada de dezvoltare, acest lucru fiind date de punctul vamal important pe drumul ce leaga Ploiestiul cu brasovul, prin pasul Bratocea.

Valenii de Munte a fost si locatia aleasa de istoricul Nicolae Iorga ca si resedinta permanenta, in 1907, infiintand aici Univesitatea Populara de Vara.

Astazi, Valenii de Munte ofera posibilitati de recreere in zonele apropiate.
Statiunea Valenii de Munte este si locul de plecare pentru excursii/drumetii pe Valea Teleajenului si in zonele montane invecinate Muntii Cicas si statiunea Cheia.

Cum se ajunge la Valenii de Munte?
1. Rutier: pe DN 1A de la Ploiesti sau de la Brasov
2. Cale ferata: Gara Valenii de Munte, de pe linia ferata Ploiesti-Maneciu-UngureniValenii de Munte este si locul de plecare pentru excursii/drumetii pe Valea Teleajenului si in zonele montane invecinate Muntii Cicas si statiunea Cheia.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/de-interes-local/statiunea-valenii-de-munte.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

download (2)

Statiunea montana Soveja

Statiunea montana Soveja-Vrancea   Soveja este una din statiunile cu cel mai ozonat aer din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.