Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Montane » Hunedoara » Statiunea montana Straja
GEKO's WorkGroup Inc.
61232415

Statiunea montana Straja

Statiunea montana Straja-Hunedoara

 

Statiunea turistica Straja este localizata in judetul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Prima datare a localitatii Lupeni este facuta in urma cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupatie a locuitorilor acestor zone era cresterea animalelor si vanatoarea. Incepand cu secolul al 19-lea, odata cu descoperirea zacamintelor de carbune, aceasta zona a fost intens colonizata, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al Romaniei. In acest oras se afla cea mai mare mina subterana din sud-estul Europei, Exploatarea Miniera Lupeni. Huila extrasa de aici este de cea mai buna calitate, avand o putere calorica de pana la 9000 kilo-calorii.

Acces statiune

Dinspre Petrosani sau dinspre Targu Jiu, pe DN 66, la intersectia de la Livezeni se urmeaza pe DN 66A indicatorul “Lupeni”. Dupa cca 20 km, in Lupeni, in zona cartierului Braia, se urmeaza indicatorul “Straja” si, pe “Drumul Crucii” (din anul 2007 este asfaltat in totalitate), dupa aproximativ 7 km, se ajunge in statiunea montana STRAJA. In zona de agrement Braita, exista o parcare pazita, unde se poate lasa masina si, cu ajutorul telescaunului, un mijloc de transport rapid si sigur, se poate ajunge in Straja.

Amenajari pentru schi

In Straja sunt amenajate 8 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Patru dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, facand astfel posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu. Partiile sunt in forma de evantai; astfel se formeaza suprafete schiabile in lungime de pana la 5 km. Sunt intretinute cu ajutorul a 5 utilaje de batatorit zapada, ratrac-uri, pentru a le mentine in conditii cat mai bune de schi.

Omologarea statiunii

Complexul turistic Straja este format din 210 cabane, case de vacanta, pensiuni si vile. Dintre acestea, 58 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. Straja a fost declarata statiune turistica locala in anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.

Salvamont si Jandarmeria Montana

In statiunea turistica Straja exista un detasament de Jandarmerie Montana si un serviciu public Salvamont ce asigura atat ordinea si disciplina in statiune, cat si protectia si acordarea primului ajutor in caz de accidente.

Sursa: http://prostraja.ro/despre-straja.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

download (2)

Statiunea montana Soveja

Statiunea montana Soveja-Vrancea   Soveja este una din statiunile cu cel mai ozonat aer din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.