Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Montane » Harghita » Statiunea montana Bilbor
GEKO's WorkGroup Inc.
320310525_4

Statiunea montana Bilbor

Statiunea montana Bilbor-Harghita

 

Bilbor este staţiunea cu cele mai multe izvoare de apă minerală din judeţ, oferind posibilităţi de tratament si de relaxare…

Localitatea este în depresiunea cu acelaşi nume din Carpaţii Orientali, înconjurată de Munții Călimani, Munții Giurgeu, Munții Borsecului și Munții Bistriței.Bilbor a fost atestată pentru prima dată în 1751, sub denumirea de Bélbor. De-a lungul timpului, satul este menționat cu diferite denumiri: Belvor, Bélbor (1788,1806), Bélabora (1850), Gyergyó-Bélbor (1851), iar după 1918, Bilbor. Peisajul zonei este pitoresc, cu păduri întinse de conifere.

Bilbor este localitatea cu cele mai multe izvoare din judeţ. Majoritatea se află în partea vestică a depresiunii, pe malul drept al Râului Bistricioara. Numărul lor se apropie de 700. Însă, doar 17 sunt analizate şi expoatate pentru cură. Cele mai importante izvoare sunt Simion Lungu (cel cu emisia cea mai importantă de CO2), apoi Șeștina, Iacobeşti, Truță, Raita, Vâlcănești (I,II,III), Borcut și pe Valea Bistricioarei în zona Hurubă – bogat în acid boric.
Izvoarele sunt bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase, hipotone. Unele sunt bogate în fluor, litiu, brom, iod, cupru, zinc, radiu și radon. Apele sunt indicate pentru vindecarea bolilor aparatului digestiv, gastrite cronice hipoacide, dispepsii posthepatitice, boli cronice ale căilor biliare, ficat operat, litiaze renourinare după glomerulonefrite.

Zona are o valoare faunistică deosebită, deoarece aici se găsesc specii de plante şi animale ocrotite de lege. Printre plante se numără papucul doamnei (Cypripedium calceolus), bulbucii de munte (c), limba siberiană (Lingularia sibirica), trifoiul lutrei (Manyanthes trifoliata), jneapănul, tisa, trestia de câmp, zambrul, cimbrişorul, garofiţa pitică, bujorul de munte, plante medicinale şi aromatice. Animalele protejate sunt cerbul carpatin (Cervus elaphus carpaticus), râsul (Lynx lynx), mistrețul (Sus scrofa), iepurele (Lepus europaeus), cocoșul de munte (Tetrao urogallus), jderul, barza albă etc.

În Bilbor există numeroase obiective turistice, printre care:

  • Biserica de lemn cu hramul “Sfântul Nicolae” , monument istoric, ridicată în 1795. Are picturi murale valoroase, de asemenea cele zece icoane din biserică sunt capodopere ale artei naive. Trebuie amintită de asemenea poarta din lemn a cimitirului.
  • Școala (Bilbor, str. Principală 127), construcție 1936-1938, monument istoric
  • Primăria (Bilbor, str. Principală 120), construită între anii 1936-1938, monument istoric
  • Izvoarele de apă minerală
  • Rezervația Botanică Mlaștina Dobreanu, de 4 hectare – mereu alimentată de izvoare de apă minerală – în care se află turbă și tufuri calcaroase ce înglobează relicte ale vegetației de tundră și rămașițe ale plantelor din era glaciară: curechiul de munte, bobul broaştei, specii de salcie.
  • Aria protejată de mesteacăn pitic (Betula nana) de pe Pârâul Rușilor, cu suprafață de 0.2 ha.
  • Memorialul Eroilor militari, de află lângă Biserica Sf. Nicolae

Tot în Bilbor se poate pleca pe trasee montane.

Sursa:http://cesavezi.ro/obiective-turistice/14-statiuni/554-sta%C5%A3iunea-bilbor#!/catid=undefined

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

download (2)

Statiunea montana Soveja

Statiunea montana Soveja-Vrancea   Soveja este una din statiunile cu cel mai ozonat aer din …

One comment

  1. Un Bilborean adevărat

    Într-adevăr o comuna foarte frumoasă, dar pacat ca PSD-isti nu stiu decit sa fure si sa isi faca lor case si curti pavate.De ceilalti locuitori nu ai interesează. Trebuie schimbata si matura in Primarie si poate asa se va schimba si fata acestei frumoase localitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.