Breaking News
Home » Staţiuni » Statiunea Mangalia
GEKO's WorkGroup Inc.

Statiunea Mangalia

Statiunea Mangalia-Constanta

 

Mangalia, in trecut o colonie antica intemeiata de greci sub denumirea de Callatis de la raul Calles, este astazi o frumoasa statiune, oras-port la Marea Neagra, cu o populatie de aproximativ 40.000 de locuitori.
Cu o medie anuala a temperaturilor in luna iulie de 28*-32*C si o plaja cu nisip foarte fin, Statiunea Mangalia este favorizata de prezenta Lacului Mangalia cu o suprafata de 260 Ha si adancime maxima de peste 10 m, cu bogate izvoare de ape mezotermale sulfuroase.

Statiunea balneoclimaterica este favorizata de conditiile climatice, asemanatoare celor mediteraneene (media de temperatura anuala este cea mai ridicata din tara) si de prezenta lacului Mangalia, in nordul caruia se afla bogate izvoare de apa mezotermale, sulfuroase si radioactive.
Mangalia este singura statiune maritima care detine izvoare minerale, descoperite si folosite inca de pe vremea romanilor. Acestea, impreuna cu namolul din lacul Techirghiol si cu apa marii, fac din Mangalia o statiune vestita pentru curele sale balneare, unice in Europa. Baza de tratament include sectii de recuperare medicala, instalatii pentru bai calde cu apa sulfuroasa si cu apa de mare, namoloterapie, kinetoterapie, hidroterapie, sauna, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie.

Factorii naturali de cura, apele mezotermale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, namolul sapropelic extras si transportat din Lacul Techirghiol, namolul de turba extras din turbaria aflata in nordul orasului, recomanda statiunea pentru afectiuni reumatismale degenerative, inflamatorii, afectiuni posttraumatice, neurologice periferice si altele.
Bazele sanatoriale sunt in partea de nord a localitatii – Complexul sanatorial Mangalia si Sanatoriul t.b.c. iar in sud – Sanatoriul balnear.Pentru tratament sanatoriile dispun de instalatii pentru bai calde cu apa sulfuroasa si apa de mare,bai calde cu namol si inhalatii.

Orasul a fost intemeiat la inceputul secolului VI i.e.n. sub numele de Callatis, de catre colonistii greci veniti din Heracleea Pontica, pe locul unei asezari autohtone mai vechi, Cerbatis. Un interes turistic deosebit prezinta Cetatea Callatis, din care s-au pastrat cateva vestigii: o parte a zidului de incinta, construit in secolul I-II e.n.
La nord de ruinele cetatii se situeaza necropola elenistica, din secolul IV – II i.e.n. O alta necropola, din secolul IV – VI e.n. se afla la marginea de vest a orasului, unde se mai gaseste si o mare necropola tumulara din epoca greaca si romana, in care s-au descoperit in anul 1959, “mormantul cu papirus” din secolul IV i.e.n. in care a fost gasit un papirus scris in greaca, azi distrus, unicul descoperit in tara noastra. In Mangalia mai gasim Edificiul de tip sirian datat in secolul IV – VI i.e.n. si Moscheea Esmahan Sulatan, in stil maur, construita in secolul XVI.
Muzeul de arheologie Callatis, infiintat in 1925 si reorganizat in 1962, a fost construit pe baza descoperirilor arheologice a unor urme materiale neolitice, grecesti si romane.

Pentru timpul liber, herghelia Mangalia ofera turistilor plimbari cu trasura de-a lungul tarmului sau lectii de echitatie. Totodata, celelalte posibilitati de recreere si distractie sunt numeroase: discoteci, cinematografe, biblioteci, terenuri de sport, excursii cu vaporul sau in celelalte statiuni.
Cea mai sudica statiune de pe malul Marii Negre, Mangalia se bucura de un incontestabil interes din partea turistilor veniti din intreaga lume, imbinand armonios elementele traditionale cu cele moderne. La 3 km de municipul Mangalia si 500 m de malul Marii Negre se afla Herghelia Mangalia, care detine un hipodrom de trap si galop; ofera plimbari cu trasura, de-a lungul litoralului Marii Negre.

 

Sursa: http://www.infoghidromania.com/mangalia.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

00025696_25696

Statiunea Gura Portitei

Statiunea Gura Portitei-Tulcea   Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.