Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Talmaciu
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Talmaciu

Orasul Talmaciu-Sibiu

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Tălmaciu este localizat în sudul judeţului Sibiu, între 28°41’ – 24°55’ longitudine estică şi între 45°30’ – 46°10’ latitudine nordică, fiind cuprins între depresiunea Sibiului, Carpaţii Meridionali şi Podişul Hârtibaciului. Localitatea este aşezată pe una din terasele râului Cibin, pe maul drept în cursul inferior. Terasa este fragmentată de apele Sadului şi Tălmăcuţului, afluenţi ai râului Cibin, la cca 18 km de municipiul Sibiu.

Oraşul Tălmaciu se învecineaza cu:

 • judetul Vîlcea – la Sud;
 • Turnu-Rosu – la Sud-Est;
 • Boiţa – la Sud
 • Bradu, Racoviţa, Sebesul de Jos – la Est;
 • Sadu – la Vest;
 • munţii – la Sud-Vest;
 • Veştem – la Nord.

Hotarul localităţii are următoarele repere:

 • graniţa dintre Tălmaciu-Sadu este delimitată de Pârâul Lupului.
 • graniţa dintre Tălmaciu-Veştem-Şelimbar este reprezentată de Păşunea Balta Neagră – Pădurea Tălmaciu II – Râura.
 • graniţa dintre Tălmaciu- Racoviţa este reprezentată de terenul arabil numit Carpone.
 • graniţa dintre Tălmaciu-Turnu-Roşu este stabilită de Lunca Oltului.

 

Istoric

 

Asezat într-o zona în care muntele se apropie de depresiune, unde apele se unesc spre a-si urma cursul spre Olt, Talmaciu îsi are propriile legende care, desi unele dintre ele sunt fanteziste, fac parte din trecutul si prezentul sau.Una dintre acestea, a fost pusa în circulatie, de un om cult cu cunostinte de teologie si anume Johannes Lebel. Acesta a fost preot la biserica evanghelica din Talmaciu. Potrivit lui Lebel întemeierea Talmaciului ar fi avut loc dupa distrugerea Ierusalimului de catre Titus, când un grup de evrei bogati ar fi ajuns si pe meleagurile Daciei.

Aici ei l-au rugat pe regele Decebal sa le daruiasca loc de asezare în zona în care se afla azi localitatea. Având nevoie de bani pentru razboaiele cu romanii, regele dac a acceptat cererea evreilor. Asa s-a nascut asezarea de la confluenta Cibinului cu Sadu, asezare care va primi numele de Talmud.

O alta legenda care vorbeste despre întemeierea Talmaciului este urmatoarea: “Se spune ca un anume grof Nicolaus din Flandra, care se întorcea dintr-o cruciada, auzind despre nenorocirea abatuta asupra tinutului si mosiei sale, cât si de scrisorile lui Geza II, a trecut la întoarcere prin Ardeal, ca sa se convinga de adevarul scrisorilor”. Dupa câtva timp îsi aduce familia si rudele împreuna cu alti colonisti si se aseaza la Talmaciu. Încuviintarea regelui a fost conditionata de pazirea trecatorii împreuna cu militarii condusi de un oarecare Dobo. Cu acestia împreuna cu mestesugarii adusi din Germania se fac întarituri de lemn de-a lungul pasului. Sasii îsi fac la Talmaciu gospodarii întemeiate si se apuca de agricultura cu toata stiinta lor din apus.

Reale sau imaginare, adevarate sau fanteziste, aceste legende au un numitor comun si anume ele se refera la trecutul îndepartat al localitatii, dovada ca locuitorii ei au cautat de timpuriu sa-si afle identitatea, aceasta preocupare perpetuându-se pâna astazi. Chiar daca din punct de vedere istoric trebuie sa le privim cu rezerva, ele fac parte din mostenirea Talmaciului.

Sursa: http://www.primaria-talmaciu.ro/orasul-talmaciu/istoric

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.