Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Sulina
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Sulina

Orasul Sulina-Tulcea

 

Asezare Geografica

 

Sulina reprezinta una din portile estice de intrare in Romania. La Sulina, navigatori sositi de pe alte meridiane ale lumii, in drumul lor spre diferite alte porturi dunarene, primesc un prim salut prin intermediul undelor radio.

In raport de directia in care navigam, Sulina este cand ultimul, cand primul oras strabatut de Dunare. Indiferent cum este considerat, orasul face parte din lunga lista de asezari scaldate de apele Dunarii, in calatoria fluviului catre Marea Neagra.

Cu deschiderea principala la Dunare (Canalul Sulina), orasul – port are o compozitie liniara de-a lungul axei cardinale est – vest.

Fiind structurata in 6 strazi paralele cu Dunarea si 13 strazi perpendiculare pe fluviu, reteaua stradala insumeaza aproximativ 39 km.

Un lucru demn de remarcat este faptul ca strazile paralele sunt numerotate de la I – VI, ( Str.I, Str.a II-a etc., ca in New York), pe cand cele perpendiculare poarta diverse nume, atat ale unor personalitati istorice si literare (ex: Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu etc.), cat si denumiri comune (Dunarii, Aleea Tineretului etc.).

Sursa: http://www.primaria-sulina.ro/generaleoras/asezarea2.html

 

Istoric

La capitolul “istorie nescrisă” există supoziția că Sulina ar exista de prin secolele VI – VII î.Hr.,ca meleag al vestitilor traci cimerieni si s-ar fi dezvoltat odată cu apariția primelor colonii grecesti pe malul Pontului Euxin. Așadar, Sulina ar putea avea circa 2700 de ani vechime, ceea ce ar plasa-o între cele mai vechi așezări din România.

1000 de ani mai târziu, aici era granița dunăreană a Imperiului Roman, destrămat la 476 e.n. Dacă galerele Romei ancorau în portul Sulina (ceea ce este foarte plauzibil) ar însemna că orașul are 1700 de ani vechime. La capitolul “istorie scrisă”, documentele prezintă Sulina începând cu perioada bizantină, prima mențiune datorându-i-se lui Constantin Porphyrogenetul care, în lucrarea sa “De Administrando Imperii”, îl pomenește cu numele de Solina.

Apoi îl întâlnim în mai multe portulane și hărți italiene din secolele XIV și XV, printre care se numără harta întocmită de Pietro Visconti în anul 1327 și portulanul genovez din secolul al XIV-lea, tipărit în Cetatea Dogilor de către cărturarul Dimitrios Tagias.

Cele mai multe informații despre localitatea Sulina încep să apară din secolul al XVIII-lea, când turcii aleg drumul apei până la Constantinopol, trecând pe brațul Sulina, singurul navigabil la acea vreme.La 1800, Sulina numara 8722 de suflete fiind formata cosmopolit din romani, turci, greci, armeni , evrei , rusi si italieni in egala masura si numita de scriitorul Jean Bart ( Eugeniu P. Botez), fost capitan al portului Sulina ,”Europolis”.

Sulina a căpătat statut de oraș în secolul al XIX-lea, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării, care a transformat localitatea dintr-un sat de pescari într-un oraș important pentru traficul fluvial european. Palatul Comisiei Europene a Dunării și Farul din Sulina sunt două din monumentele importante ale orașului, datând din anii 1860 și 1870.

În timpul celui de-al doilea război mondial, conform informațiilor oferite de Muzeul Farului Comisiei Europene a Dunării, Sulina a fost distrusă în proporție de peste 80% de bombardamentele sovietice.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.