Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Sangiogiu de Padure
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Sangiogiu de Padure

Orasul Sangiogiu de Padure-Mures

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Sângeorgiu de Pădure (în maghiară Erdőszentgyörgy, în germană Sankt Georgen auf der Heide), precum şi satele aflate în administraţie (Bezid şi Bezidu-Nou) se află în partea de est, sud-est a judeţului Mureş, în depresiunea Sângeorgiu de Pădure, între coordonatele paralela 46°25′49″ latitudine nordică şi meridianul 24°50′30″ longitudine estică.

Teritoriul administrativ al oraşului Sângeorgiu de Pădure se învecinează cu Viforoasa, Vădaş, Neaua, Ghineşti, Trei-Sate, Roua şi Crişeni. Oraşul se întinde pe ambele maluri ale râului Târnava Mică, este înconjurat de dealuri şi păduri, fiind amplasată la punctul de contact al depresiunilor intermontane, la o altitudine de 340 metri.
La marginea oraşului se varsă în Târnava Mică pârâul Cuşmed. La 1.5 km de acest punct, s-a construit între anii 1975-1990 un baraj, datorită căreia a luat naştere un lac artificial, cu sacrificarea satului Bezidu-Nou. Populaţia a fost evacuată, iar satul a fost acoperit de ape. Sub lac zac de prin vara lui ’88 o suta de case, un dispensar, o gradiniţă şi Biserica Unitariană. Încă mai există neacoperită de ape doar Biserica Catolică, construită pe un deal.

Sângeorgiu de Pădure se află la aproximativ 50 km distanţă de principalele centre urbanistice din zonă, astfel:

  • Sângeorgiu de Pădure – Sovata 25 km
  • Sângeorgiu de Pădure – Târgu Mureş 35 km
  • Sângeorgiu de Pădure – Sighişoara 38 km
  • Sângeorgiu de Pădure – Odorheiu-Secuiesc 65 km

Suprafaţa totală a oraşului cu localităţile aparţinătoare este 7.114 ha

Istoric

 

Aşezarea se numără printre cele străvechi, în apropierea localităţii s-au descoperit rămăşiţe arheologice din epoca bronzului şi a fierului. Numele localităţii derivă din pădurile din împrejurimi precum şi de la hramul bisericii de Sfântu Gheorghe.

Prima atestare documentară a Sângeorgiului de Pădure, datează din 1333 din registrele de dijme papale. Această menţionare este cu caracter fiscal şi se referă la preotul Petru din Sancto Georgio, care în anul 1333 a plătit 6 banali pe anul al doilea la Arhidiaconatul de Dăbîca. Din secolul al XVI-lea în documente apare sub numele de ERDÖSZENTGYÖRGY, tradus în limba română în forma de SÂNGEORGIU DE PĂDURE.

O construcţie monumentală a Sângeorgiului de Pădure este Palatul RHÉDEY, construit în stil baroc între 1807-1809 de către familia Rhédey László, pe locul unui castel mai vechi.

Fiica contelui Rhédey, Claudia s-a căsătorit cu prinţul Würtenberg, din mariajul lor s-a născut prinţul Francisc care o ia de soţie pe prinţesa Adelaide a căror fiică Mary se căsătoreşte cu George al VI-lea, care în 1910 ajunge regele Angliei. Fiul lor George al VI-lea se însoară cu prinţesa greacă Marina, căsătorie din care se naşte Elisabeta a II-a actuala regină Angliei.

Claudia moare pe 29 octombrie 1841, la doar 29 de ani, motivele morţii sale fiind incerte. Unele surse afirmă că, în timp ce era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, Claudia s-a dus să-şi viziteze soţul la Graz, în Austria. Drumul greu şi oboseala au declanşat naşterea prematură şi, din cauza unei sângerări abundente, aceasta s-a stins din viaţă. Alte surse invocă un accident de călătorie suferint în Germania.

Ultima dorinţă a Claudiei a fost să fie înmormântată la Sângeorgiu de Pădure. Trupul ei neînsufleţit a fost aşezat într-un sicriu de plumb şi adus pe pământul natal. Claudia a fost înmormântată în cripta bisericii reformate din Sângeorgiu de Pădure. Cripta în care se află Claudia Rhedey şi familia ei (părinţii şi cei doi fraţi decedaţi prematur) este zidită sub Biserica Reformată din centrul oraşului. “Abia în 1935, când a fost renovată biserica, această criptă a fost deschisă şi, prin gemuleţul aflat pe capacul sicriului de plumb, a fost recunoscut trupul Claudiei, datorită medalionului pe care-l purta la gât”, (după Bartos Miklos). La descoperirea mormântului Claudiei Rhedey, Casa Regală a Marii Britanii a trimis o placă memorială, care se află pe peretele Bisericii Reformate din Sângeorgiu de Pădure

Sursa: http://www.sgpadure.ro/ro/sgpadure-hidden-menu/34-informatii-generale/istoric

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.