Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Salistea
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Salistea

Orasul Salistea-Sibiu

 

Asezare Geografica

 

Asezarea sa în apropierea Defileului Oltului i-au marcat istoria. Pe raza localitatii, la Boita (Caput Stenarum) romanii au construit un puternic castru ce pazea iesirea din trecatoarea drumului alutan ce ducea spre Cedonia (Sibiu – Gusterita), Ocna Sibiului si Apulum (Alba Iulia).
Tot pentru dominarea defileului regii Ungariei au construit cetatea Landes Krone (Coroana tarii), pe dealul din vestul localitatii, în apropierea soselei Sibiu – Râmnicul Vâlcea.

Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania situata la vest de Sibiu, intre valea Sadului (sud) si valea raului Saliste (nord). Cuprinde 18 localitati: Boita, Sadu, Raul Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina. Acestea sunt in marea lor majoritate asezari vechi cu o populatie majoritara romana. Cea mai veche este localitatea Rasinari, veche de 800 de ani (intemeiata inca din 1204), urmata de Talmaciu (1318), Orlat (1322) si Saliste (1354).

Printre caracteristicile care dau specificitate acestei regiuni se numara costumul traditional popular usor de recunoscut prin combinatia alb-negru. Cele mai importante obiceiuri specifice ale Marginimii sunt legate de sarbatorile de iarna. ‘Colindatul feciorilor’ si ‘ceata Junilor’ sunt doua dintre cele mai apreciate. Dansurile specifice Marginimii sunt dansuri barbatesti precum calusarii, braul sau sarba lui Ghiboi. Indeletnicirea traditionala in zona este cresterea oilor, pastoritul fiind o ocupatie de secole pe aceste locuri in special in satele din zona nord vestica. Pentru calatorul care vrea sa-si faca o idee despre orasul Saliste, trebuie sa stie faptul ca orasul s-a dezvoltat pe vatra mai multor localitati: Crint, Vale, Sibiel, Saliste, Sacel, Mag, Gales, Fantanele, Amnas, Aciliu.

Sursa: http://www.salistesibiu.ro/portal/sibiu/saliste/portal.nsf/Index/100?OpenDocument

Istoric

 

Săliște este atestată documentar din anul 1616, dar există certitudini că a existat înainte de această dată. A funcționat, ca toate școlile de bucoavnă, pe lângă biserică, sub aripa căreia s-a dezvoltat și în secolele ce au urmat. A fost apoi școală confesională, școală normală capitală cu patru clase, cu drept de a elibera diplome (1865), având un rol central în promovarea culturii și păstrarea limbii române în această parte a Ardealului. Atunci când biserica nu a mai fost suficient de încăpătoare pentru toți copiii ce doreau să învețe carte, s-au închiriat case din sat pentru școală, sau chiar casa învățătorului era folosită în acest scop. Apoi a urmat construcția localurilor de școală, adevărate ctitorii, în 1821, 1863, 1870, 1888, 1903, 1926, 2008. Cele două localuri de școală, “Școala de sus” și “Școala de jos” , asupra cărora s-a lucrat aproape două secole, au săli de clasă spațioase, dar mai ales trebuie vizitată Sala festivă a școlii, construită în 1903, care impresionează prin decorațiunile interioare inspirate din sălile de spectacole vieneze. Azi, școala din Săliște se numește Liceul Tehnologic “Ioan Lupas”, cu profil economic; este unitate școlară cu personalitate juridică, având elevi de la vărsta preșcolară până în clasa a XII-a, din Săliște și din toate satele aparținătoare.

 

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.