Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Salcea
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Salcea

Orasul Salcea-Suceava

 

Asezare Geografica

Orașul Salcea este așezat în Podișul Dragomirnei, subunitate a Podișului Sucevei, într-o regiune climatică specifică dealurilor joase, la care se adaugă influențele scandinavo-baltice. Salcea se află în extremitatea estică a județului Suceava și se învecinează cu următoarele localități:

Salcea se află în aria de influență urbană a municipiului Suceava, fiind singurul oraș care face parte din Asocierea „Zona Metropolitană Suceava”, înființată la 1 decembrie 2011.

Teritoriul orașului Salcea este străbătut pe o distanță de aproximativ 9,5 km de șoseaua europeană E58 (DN 29), importantă cale rutieră ce leagă Suceava de Botoșani. Prin partea sudică a orașului curge râul Suceava, satul Prelipca (ce face parte din componența localității Salcea) fiind poziționat pe malul stâng al râului.

Sursa: Wikipedia

 

Istoric

Orasul Salcea este asezat in Podisul Dragomirnei, subunitate a Podisului Sucevei, intr-o regiune climatica specifica dealurilor joase, la care se adauga influentele scandinavo – baltice. Pozitionat in vecinatatea municipiul resedinta de judet – Suceava, localitatea este strabatuta de DN 29, care asigura legatura cu municipiul Botosani.

 

Primele documente care vorbesc despre localitatea Salcea dateaza din secolul XVII. Ulterior Salcea a avut statutul de comuna pana in 2003, cand locuitorii acestei localitati s-au pronuntat, prin referendum, pentru ridicarea asezarii la rang de oras de gradul III. Noul oras are in componenta sa fostele sate Plopeni, Salcea si Varatic, iar Prelipca are statut de sat afiliat orasului.

Populatia asezarii este de aproximativ 8.494 de locuitori, care in cea mai mare parte este de nationalitate romana. Exista si o comunitate formata din rromi, care traiesc in cartierele Salcea si Varatic. Din punct de vedere religios predomina cultul crestin ortodox, secondat de o serie de culte neoprotestante – Crestini dupa Evanghelie, penticostali, baptisti .

In ceea ce priveste aspectul economic se constata o transformare a localitatii. Daca in perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populatia activa isi desfasura activitatea in unitatile industriale din municipiul Suceava, dupa 1990, acest procent s-a redus drastic, coborand la aproximativ 3 %. Fostii muncitori au devenit fermieri si au continuat traditia de cultivarii pamantului, mai ales la Prelipca si Varatec. In prezent peste 96 % din populatia activa se ocupa cu activitati agricole, iar restul lucreaza in sectorul secundar si tertiar.

Aproximativ 65 % din populatia cu varste cuprinse intre 18 – 30 de ani a emigrat in alte tari ale Uniunii Europene pentru asi cauta un loc de munca. Acest lucru s-a reflectat in nivelul de viata al multor familii care sunt ajutate de membrii plecati in afara tarii. Astfel a inceput sa creasca numarul utilajelor agricole din localitate ( tractoare, remorci, semanatori etc. ), numarul caselor nou construite, produselor electro-casnice din gospodariile populatiei si nu in ultimul rand numarul autoturismelor proprietate personala.

Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezinta 35 % din locuitorii orasului, au absolvit invatamantul gimnazial, persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 60 de ani , cu o pondere de 45 % au ca pregatire scoli profesionale si licee, segmentul de varsta 15 – 35 de ani ce reprezinta 15 % au absolvit cursurile liceale, postliceale si universitare, restul populatiei urmeaza cursurile scolilor din oras.

Sursa:http://www.primariasalcea.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=54

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.