Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Potcoava
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Potcoava

Orasul Potcoava-Olt

 

Asezare Geografica

 

Amplasare: – Orasul Potcoava este situat in partea de est a judetului Olt, la aproximativ 30 km de Municipiul Slatina.
• – Teritoriul se afla de o parte si de alta a vaii paraului Plapcea, afluent pe partea dreapta a raului Vedea, in nordul Campiei Boianului. La nord este marginita de satele Baltati si Bircii, la sud de Ciuresti, la sud-est de Corbu, la sud-vest de Movileni, la est de Optasi-Magura, la vest cu Balteni, Mierlesti si Perieti.
– Satele arondate localitatii Potcoava sunt: Falcoeni, Potcoava, Valea Merilor, Trufinesti si Sinesti, asezate de-a lungul paraului Plapcea.
• Orasul Potcoava se situeaza in apropierea drumului national DN65 Craiova-Pitesti. Din centrul localitatii pana la autostrada Pitesti-Bucuresti sunt de parcurs 65 km, pana la aeroportul din Craiova sunt 80 km iar pana la portul de la Corabia sunt 100 km.
• Căi de comunicare:
– Drumul national DN65 Pitesti-Craiova se afla la aproximativ 10 km de centrul localitatii.
– Drumul judetean DJ703C ce face legatura intre localitatile Scornicesti si Icoana , parcurge intreaga localitate pe o distanta de aproximativ 10 km intersectandu-se cu DJ657D ce face legatura cu comuna Negreni si respectiv cu DJ546B ce face lagatura dintre Potcoava si Movileni, bifurcandu-se in DJ546C Potcoava-Perieti.
– Orasul Potcoava este strabatut de calea ferata Craiova-Pitesti avand doua gari:gara CFR Potcoava si gara CFR Sinesti.
• Localitatea Potcoava dispune de o suprafata totala de 6527 ha impartita astfel:
– Teren arabil – 4726 ha
– Teren ocupat cu livezi si pepiniere pomicole – 21 ha
– Teren ocupat cu vii si pepiniere viticole – 60 ha
– Suprafata pasuni – 408 ha
– Suprafata cu paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera – 690 ha
– Suprafata cu apa si balti – 71 ha .
• Relieful prezinta caracteristici ale câmpiei înalte cu câmpuri prelungi și netede, separate de văi puțin adânci orientate spre sud – est și cu o înclinație usoară, zona este ușor valurită, teritoriul fiind străbătut de pârâul Plapcea, afluent al raului Vedea.
• Din punct de vedere climatic zona apartine sectorului cu clima temperat continentala specific campiei, cu influente submediteraneene, datorate pozitiei depresionare pe care o ocupa in sud-vestul tarii. Se caracterizeaza prin veri foarte calde, cu precipitatii nu prea abundente ce cad mai ales sub forma de averse si prin ierni relativ reci, marcate uneori de viscole puternice dar si de frecvente perioade de incalzire care provoaca discontinuitati repetate ale stratului de zapada si repetate cicluri de inghet-dezghet. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11.5 grade C iar precipitatiile sunt mai scazute decat in restul teritoriului. Prima ninsoare cade aproximativ in ultima decada a lunii noiembrie, iar ultima zapada catre sfarsitul lunii martie.
• Nu este disponibilă la nivelul Primăriei monografia pedologică a localităţii elaborată de OSPA Olt.
• Mediul geografic – terenuri bune pentru agricultura, apa suficienta , paduri intinse – a oferit conditii favorabile pentru stabilirea locuitorilor si dezvoltarea asezarii.
• Potcoava este o regiune cunoscuta si prin zacamintele de titei si gaze. Cercetarile geologice au fost incepute in anii 1942-1943 de societatea Astra Romana si Romano-Americana prin masuratori seismice. Cu aceasta ocazie a fost stabilita si existenta unor zacaminte de petrol pe aliniamentul Bals – Optasi. Prima sonda sapata a fost sonda 9 Optasi. Continuandu-se cercetarile seismice spre sud a fost sapata sonda 2 Ciuresti, in anul 1958, unde s-a descoperit titei din Sarmatian la 1000 m. In continuare s-a extins saparea sondelor in suprafata si in adancime, astfel ca in anul 1960 au fost delimitate sondele de la Potcoava-Ciuresti (Structura Ciuresti Nord – Vest) si de la Icoana – Badesti –Tufeni (Structrua Ciuresti Sud), la adancime de 1950 – 2050 m. O intreprindere legata de extractia de titei este SNP Petrom, societate cu sediul in Pitesti. Sectia Potcoava a luat fiinta in anul 1960.
• Flora şi fauna respectă zonalitatea geografică impusă de latitudine. Vegetaţia
naturală este fragmentată de vegetatiea de cultura si pajişti stepizate.
• Pădurile de stejerete ocupă podurile interfluviale şi câteva areale din zona
dealurilor piemontane unde apar şi amestecuri. Inserţiile în pădurile de stejar cu alte foioase sunt reprezentate de paltin, carpen, tei ulm.
• Terenurile defrişate sunt ocupate de pajişti stepizate secundare şi terenuri
agricole.
• Fauna cuprinde elemente caracteristice zonei de vegetaţie. Zona forestieră
este populată cu căprioara, mistreţul, vulpea dintre mamifere; acestora li se alătură veveriţa. Păsările semnificative sunt fazan, potarniche, prepelita, garlita, rate, porumbel salbatic, turturica, nagat, ciocarlie etc.
• Arealele puternic antropizate şi înlocuite cu culturi agricole sunt populate cu
rozătoare, insecte, numeroase specii de păsări.
• Localitatea este traversata de paraul Plapcea, iar pe teritoriu se gaseste o singura acumulare de apa importanta la granita cu comuna Perieti in suprafata de aprox. 30 ha in care vietuiesc mai multe specii de pesti cum ar fi : crap, caras, somn, stiuca, salau s.a.
• Nu avem pe raza localitatii rezervatii , arii naturale protejate sau zone aflate in Reteaua Natura 2000.
• Ca atractii turistice ar putea fi de interes practicarea vanatorii si a pescuitului zona dispunand de un bogat potential in aceasta privinta.
• Nu exista gospodarii care practica agroturismul.

_____________________________
° Pedologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul genezei, al evoluţiei şi al distribuţiei solurilor şi cu cunoaşterea constituţiei lor fizice, chimice şi biologice
¹ În măsura în care este posibil, vor fi ataşate fotografii
² situri de importanţă comunitară reprezintă acele arii care, în regiunile biogeografice în care există, contribuie semnificativ la menţinerea sau restaurarea la o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale din anexa 2 a O.U.G. nr. 57/2007 sau a speciilor de interes comunitar din anexa 3 a O.U.G. nr. 57/2007 şi care pot contribui astfel semnificativ la coerenţa reţelei ”NATURA 2000” şi/sau contribuie semnificativ la menţinerea diversităţii biologice în regiunile biogeografice respective.

Sursa: http://www.potcoava-olt.ro/

Istoric

 

Orașul Potcoava este situat în partea de est a județului Olt, la aproximativ 30 km de municipiul Slatina. În teritoriu, se află de o parte și de alta a văii pârâului Plapcea, afluent pe partea dreapta a râului Vedea, în nordul Câmpiei Boianului, prezentând caracteristici ale câmpiei înalte cu câmpuri prelungi și netede, separate de văi puțin adânci orientate spre sud – est și cu o înclinație usoară. La nord orașul este marginit de satele Băltați și Bircii, la sud de Ciurești, la sud – est de Corbu, la sud – vest de Movileni, la est de Optasi – Măgura, la vest cu Bălteni, Mierlești și Perieți. Satele arondate localității Potcoava sunt: Fălcoeni, Potcoava, Valea Merilor, Trufinești și Sinești, așezare de-a lungul pârâului Plapcea. Mediul geografic – terenuri bune pentru agricultură, apă suficientă, păduri întinse – a oferit condiții favorabile pentru stabilirea și dezvoltarea asezărilor, a desfasurarii activitatilor omului pe teritoriul zonei Campia Boianului. Asa cum reiese dintr-un hrisov dat la Curtea de Argeș la 7 iunie 1423 Dan al II – lea Basarab, domnitor cu unele intreruperi al Țării Românești între august 1420 și iunie 1431, așezarea Potcoava exista sub acest nume încă din aceasta perioadă. Cel mai vechi sat atestat documentar este Sinești – Valea Merilor, cunoscut în vechime și sub numele de Osica, luat de la pârâul ce curge în apropiere. Satul este amintit in 22 ianuarie 1590 în porunca prin care Mihnea Voievod intareste lui Tatomir și altora, stăpânire asupra satului Osica.

 

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.