Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Oca Sibiului
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Oca Sibiului

Orasul Oca Sibiului-Sibiu

 

Asezare Geografica

 

Ocna Sibiului, oras in judetul Sibiu, cunoscuta statiune balneoclimaterica pentru apele sale sarate, este asezata in NV municipiului Sibiu, in partea centrala a judetului. Se afla in nordul Depresiunii Sibiului si la capatul sudic al culoarului larg al Visei, care separa Podisul Secaselor de cel al Hartibaciului (subunitati ale Podisului Tarnavelor).

Aflata la distante mici fata de centrele urbane din jur- Sibiu (17 km), Cisnadie (31 km), Copsa Mica (33 km), Medias (45 km) – precum si in apropierea trecatorii transcarpatice Turnu Rosu de pe Valea Oltului (35 km) si a vaii Tarnavei Mari (33 km), Ocna Sibiului, statiune balneoclimaterica permanenta, este cautata – mai cu seama in sezonul de vara – de un mare aflux de turisti veniti sa se bucure de soarele, de aerul si apele sarate de aici. Statiunea ofera mari posibilitati pentru baie si plaja.

 

Istoric

 

Localitatea a fost atestata documentar in anul 1263, dar descoperirile arheologice recente dovedesc cu prisosinta prezenta omului in aceste locuri din indepartatele timpuri ale preistoriei.

Dezvoltarea asezarii este legata insa de exploatarea sarii. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasa inca din vremea dacilor, iar romanii – in timpul stapanirii lor in Dacia – au intensificat valorificarea ei, folosind tehnica vremii.

In secolele XV-XVI salina din Ocna Sibiului era considerata ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, in locul salinelor parasite s-au format lacuri a caror apa prezinta o concentratie mare de saruri.

Efectele terapeutice ale acestor ape au fost cunoscute din vremea dacilor si romanilor, dar dovezile scrise descoperite pana acum dateaza abia din evul mediu. Astfel, este cunoscut cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea acreditat pe langa Mihai Viteazul, care, in 1598, a facut bai la Ocna Sibiului, in urma carora s-a simtit foarte bine.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, la initiativa unor specialisti din acea vreme, s-au facut analize chimice si studii medicale amanuntite asupra constitutiei chimice a apei din lacuri, precum si asupra proprietatilor terapeutice in difeirte afectiuni reumatismale. Ei doreau sa cunoasca daca prezinta interes economic punerea in valoare a potentialului balneoclimateric si turistic al localitatii.

Dezvoltarea statiunii a oferit si un temei economic pentru construirea caii ferate care leaga statiunea de orasul Sibiu si a unei halte care sa faciliteze traficul calatorilor.

Pe baza studiilor efectuate, specialistii au ajuns la concluzia necesitatii dezvoltarii statiunii si impunerii ei in circuitul turistic balneoclimatic national si international, asa incat, Ocna Sibiului este o localitate cautata anual de mii si mii de bolnavi sau de simplii turisti care doresc sa se trateze cu apele ei ori sa se bucure de cadrul natural, unde este asezata, de posibilitatile de agrement pe care le ofera….

Sursa: http://www.primariaocnasibiului.ro/OcnaSibiului/Scurtistoric.aspx

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.