Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Negresti
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Negresti

Orasul Negresti-Vaslui

 

Asezare Geografica

 

Orașul este așezat în partea de nord – vest a județului Vaslui, în lungul căii ferate și a drumului național DN15D, VasluiRoman. Din punct de vedere geografia orașul se află în centrul podișului Moldovei pe malul râului Velna foarte aproape de iazurile Velna.[4]. Satul Căzănești ce intră în componența orașului se află lângă lacul cu același nume și arâului Durduc.

Orașul Negrești este situat pe linia secundară feroviară ce unește orașele Iași și Roman prin Buhăiești.

Sursa: Wikipedia

 

Istoric

Localitatea Negresti situata in bazinul superior al raului Barlad pe partea stanga , la o rascruce de drumuri din nordul Podisului Central Moldovenesc la distanta aproximativ egala intre Municipiile Roman si Iasi-50 km-si la 35 km de Municipiul Vaslui ,a fost cercetata arheologic intr-o campanie din 1954-1955, ulterior cercetatori ai Muzeului Judetean Vaslui au efectuat sapaturi arheologice care dovedesc vechimea popularii acestor meleaguri de peste 2000 ani. Mentionat relativ tarziu (1590-1591), celelalte sate din zona sunt mentionate mai devreme,Negrestiul este o asezare arhaica, vechimea sa putand fi demonstrata cu argumentele arheologiei toponimiei si in lipsa documentelor istorice ,cu ajutorul spitelor de neam pentru veacurile XV si XVI.

Prima mentiune documentara (1590-1591) nu ofera niciun indiciu asupra vechimii ,dar toponimul Negrestine trimite la un Negre pe care il vom identifica printer marii boieri din veacurile XIV-XV,la capatul unei reconstituiri generealogice care inrudeste in sens cronologic si invers , familiile Huhulea,Sturza,a lui Toader logofat,Tautu logofatul si a lui Negrea , vornicul lui Alexandru Cel Bun.

Mosia Negresti se va transmite prin mostenitori si unele parti prin vanzari in familiile Sturza,Paladi,Hrisoverghi,Roset,Mavrocordat si Sutu.

In anul 1790 este mentionat cu activitate comerciala iar in 1820 este mentionat cu dughene , aceasta datorita unei populatii evreiesti numeroasa ,incepand cu anul 1800.

In 1845 este mentionat prin Hrisov domnesc cu targ.

In anul 1894 este mistuit de un incendiu si reconstruit in mare parte,structura stradala fiind cea de dupa incendiu.

Sursa: http://infonegrestivs.ro/istoric.php

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.