Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Buzias
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Buzias

Orasul Buzias-Timis

 

Asezare Geografica

 

Este situat in vestul Romaniei, la 30 km de municipiul Timisoara si 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat de drumul judetean DJ 592 si de calea ferata Timisoara Buzias Lugoj.

Declarat localitate balneara inca din anul 1819, orasul propriu zis se desfasoara pe terasa superioara a Timisului, la contactul dintre Campia Banatului de Est si dealurile banatene Dealul Silagiu, in partea de sud est a celui mai mare judet al tarii, judetul Timis (8.678 km2 suprafata sau 3,6% din teritoriul Romaniei.

Clima

Asezat in sud vestul tarii, intr o regiune de tranzitie deal campie piemontana, orasul statiune Buzias se caracterizeaza printr un regim climatic temperat continental moderat, cu caractere de trecere intre climatul continental si cel mediteranean, sub influentele maselor de aer propagate dinspre Marea Mediterana. Evolutia anuala a temperaturii se caracterizeaza printr o periodicitate simpla, regimul termic fiind moderat, cu o medie anuala de 10,5C.

Sursa: http://www.primariabuzias.ro/index.php?pagina=despre

Istoric

 

Așezarea este cunoscută încă de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis. Atestarea documentară este din secolele XIV – XV. Datorită condițiilor naturale favorabile, cu bogate izvoare de ape minerale dar și un climat blând, Buziașul a fost recunoscut ca potențial centru balnear. Pentru prima dată, apele minerale au fost valorificate pentru tratament în 1811, de către balneologul român Gheorghe Ciocârlan. La 1816 a început amenajarea primelor izvoare iar bazele stațiunii balneare fiind construite în 1819. În 1839 a fost declarată stațiune balenară. Între 19031907 sunt forate 12 izvoare de adâncime și se construiește fabrica de îmbuteliere a apei minerale. În 1911 este declarată ofical stațiune balneoclimaterică.

După Unirea Banatului cu România, își menține statutul de stațiune balneară de tratamnet cardio-vascular și este reședință de plasă. Este declarat oraș în 1956. În anii ’60 activitatea economică se diversifică, sunt create mici industrii ușoare și alimentară. Crește atât populația cât și suprafața orașului. Se construiesc cartiere de blocuri, vile și hoteluri pentru stațiune.

Apele minerale de la Buziaș sunt folosite pentru tratarea multor boli dar sunt și îmbuteliate și comercializate ca ape minerale de larg consum.

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.