Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Boldesti Csaieni
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Boldesti Csaieni

Orasul Boldesti Csaieni-Prahova

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Boldeşti-Scăeni este aşezat în partea de sud-est a României, la 12 km de oraşul Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova, la 15 km de oraşul Vălenii de Munte şi la 70 km de Bucureşti, capitala României.
Relieful este predominant cu zonă deluroasă, respectiv Dealul Mare, unde este cultivată viţa de vie, pomi fructiferi, culminând cu pădure de stejar, fag şi tei în zonele mai înalte, respectiv zona Seciu, Galmeia şi Atârnaţi.
La poalele dealurilor se află o zonă de câmpie de peste 500 ha, unde se cultivă cereale (grâu, porumb, mazăre, orzoaică).
În partea de vest, de la nord la sud, oraşul este străbătut de râul Teleajen.

 

Istoric

 

Rădăcinile istorice ale localităţii se întorc adânc în timp.
Pe teritoriul aşezării au fost descoperite şi atestate ştiinţific de către cadre universitare obiecte din Neolitic (5500-900 i.e.n.), constând în resturi de vase de lut ars,
obiecte de silex, pintadere, opaite şi altele.
Minunate statuete şi fragmente de vase ornate în relief au fost descoperite întâmplător de către un elev al Scolii Seciu – Cristinoiu Vasile prin anul 1973. Toate urmele vechi descoperite dovedesc ca populaţia straveche a localităţii prefera locurile din apropioerea râurilor şi a pădurilor ce le oferea posibilităţi multiple de observare şi apărare.
Prima menţiune documentară despre localitatea Boldeşti datează din anul 1503, unde se mentionează “Satele din Ţara Românească ce faceau comerţ cu Braşovul, iar în registrele saşilor figurind Boldeştii din judeţul Saac”.
Localităţile Boldeşti şi Scaeni figurează în registrele amintite până în 1600, ceea ce denotă că aşezările respective erau prospere şi desfăşurau activităţi comerciale cu Braşovul.
Miron Costin, într-o menţiune documentară, aminteşte că la 1600 armatele lui Mihai Viteazu, cantonate la Bucov, treceau peste dealuri la Schitul Boldescului, ale cărui ruine se mai păstrau înca prin anul 1930.
Dupa unii autori, numele de Boldeşti ar veni de la moşia Boldeasca, după alţii numele este dat de “Bold” (deal, muchie) versiune mult mai verosimila având în vedere faptul că, încă de la 1503, numele de Boldeşti apare în documentele
vremii.
La fel de verosimil este şi faptul că numele Cartierului Balaca ar avea provenienţa în numele boierului Manole Balaceanu, iar cel de Scaeni de la prezenţa numeroasă a scaieţilor în zona. Prima atestare istorică legata de Scaeni
apare în anul 1581.
Până în a doua jumătate a secolului XIX, Boldeştii forma o singură unitate administrativă şi făcea parte din vechiul judeţ al Secuienilor. Când s-au pus bazele unor unităţi administrative mai largi, numite comune, pe baza legii de organizare întocmită de Alexandru Ioan Cuza, Boldeştilor li se alătura Lipăneştii, Şipotul
sau Colacul de Piatra şi Seciu. Facând parte din plasa Podgoria, cele patru aşezări se întindeau pe o suprafaţă de 2000 hectare arabile. Ulterior Lipăneştiul şi Şipotul se despart şi formează împreună comuna Lipăneşti de astăzi.
În iunie 1968, la iniţiativa cetăţenilor din localităţile Boldeşti şi Scăeni, cele două comune s-au unit formând oraşul Boldeşti-Scăeni cu reşedinţa (primăria) în Boldeşti.
Această Primărie a funcţionat până în luna noiembrie 2010, când, din cauza lipsei spaţiului pentru funcţionare, a fost mutată în fostul sediu al Schelei de Petrol Boldeşti şi fost Trust de Petrol, pe Calea Unirii, nr. 67.

 

Sursa: http://pbs.infoprimarie.ro/?section=articolePage&idCapitol=17&lang=Ro

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.