Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Bicaz
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Bicaz

Orasul Bicaz-Neamt

 

Asezare Geografica

 

Bicazul se situează la poalele Munților Ceahlău, la o altitudine de 432 m, la confluența râului Bicaz cu râul Bistrița, la 25 km vest de municipiul Piatra Neamț.

 

Sursa: Wikipedia

 

Istoric

 

Bicazul a fost o asezare rurala, cu o vechime de peste 400 de ani, care a devenit cunoscuta incepand cu anul 1951 cand s-au demarat lucrarile de constructie a barajului Bicaz. Astfel, satul de munte a devenit o colonie muncitoreasca formata din mii de oameni din intreaga tara, care au fost adusi in zona de regimul comunist, pentru a contribui la ridicarea Hidrocentralei şi a Lacului de acumulare. In anul 1952 se infiinteaza Fabrica de Ciment Bicaz necesara asigurarii cantitatilor mari de ciment pentru constructii, iar in anul 1979, se va infiinta a doua linie de fabricatie prin Fabrica de Ciment Tasca-Bicaz, complexul denumit „Combinatul de Lianţi şi Azbociment Bicaz”, care a devenit cel mai mare producator de ciment din tara la acea data.In anul 1960, odata cu terminarea lucrarilor la baraj si la Hidrocentrala “Stejaru”, Bicazul a fost declarat oras.

Astazi, orasul Bicaz se intinde pe o suprafata de 144 de km2, detine patru sate in administrare: Izvoru-Alb, Izvorul Muntelui, Potoci si Secu si are sub 9 mii de locuitori. Din punct de vedere economic, populatia orasului se ocupa cu exploatarea si prelucrarea lemnului, a cimentului, cresterea animalelor, agricultura, comert, turism si agroturism. Cea mai mare fabrica din zona este “Moldocin” detinuta de compania germana Carpat Cement care se ocupa cu valorificarea marnelor si calcarelor din cariere.

In ultimii ani, administratia locala se implica in dezvoltarea din punct de vedere turistic a zonei, in special in satele Izvorul Muntelui si Potoci. Astfel ca, o destinatie atractiva pentru agrement o reprezinta lacul “Izvorul Muntelui”, fiind singurul lac din tara situat intr-o localitate de munte pe care se sarbatoreste la data de 15 august Ziua Marinei. Lacul are o adancime de 100 m si poate fi admirat in zilele senine de pe Varful Toaca al masivului Ceahlau. In apropiere se afla masivul Ceahlau cu 3 trasee de drumetie ce pleaca din Izvorul Muntelui si Cheile Bicazului, deasemenea cu numeroase trasee de drumetie.

Prin asezarea sa geografica orasul Bicaz reprezinta punctul de acces spre o mare parte din obiectivele turistice ale judetului Neamt, si anume: lacul Izvorul Muntelui (5 km), Masivul Ceahlau, Peştera Tosorog (24 km), Pestera Munticelu (26 km), Cheile Bicazului si Cheile Sugaului (25 km), Poiana Teiului si Valea Tarcaului, ruinele Palatului Cnejilor sau Manastirea Buhalnita (ctitorita in 1627), statiuniunea Durau, etc.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/11/orasul-bicaz-judetul-neamt/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.