Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Berbesti
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Berbesti

Orasul Berbesti-Valcea

 

Asezare Geografica

 

Oraşul  Berbesti este asezat in  judeţul Vâlcea, având o poziţie central – vestică, la distanţă aproximativ egală de municipiile Rm. Vâlcea ( 78km ), Tg. Jiu ( 72km ) , Craiova (88 km )  şi Drăgăşani (73  km).

Este aşezat pe cursul inferior al râului Tărâia, primul afluent mai mare al Olteţului pe partea stângă , la ieşirea din Subcarpaţii Olteniei . Paralela de 450 latitudine nordică marchează hotarul în partea de nord cu satul Turceşti , comuna Mateeşti – Vâlcea, în timp ce meridianul de 240  longitudine estică trece pe hotarul de est al localităţii.

Cele mai apropiate oraşe faţă de oraşul Berbeşti sunt:

– la nord, oraşul Horezu  ( Vâlcea ) -33 km;

– la sud, nou-înfiinţatul oraş Bălcesti(Vâlcea) – 45km;

– la est, nou-înfiinţatul oraş Băbeni (Vâlcea ) – 38km;

– la vest, oraşul Tg. Cărbuneşti  ( Gorj ) – 50 km.

Localitatea Berbesti a fost , din vechime, răscruce de drumuri ale transhumanţei, are târg săptămânal din secolul al XVIII – lea ( 1 765 ), iar dealurile care o mărginesc în vest şi est au fost acoperite cu păduri uriaşe până aproape de malurile Tărâii.

Oraşul este străbătut, de la nord la sud, de DJ 605A , Milostea – Balş, pe o lungime de 9km, iar de la est la vest, are o lăţime de 6 km , cu următorii vecini:

– la nord, comuna Mateeşti, Judeţul Vâlcea ;

– la sud, comuna Sineşti, Jdeţul Vâlcea;

– la est , comunele Copăceni şi Roşiile, Judeţul Vâlcea;

– la vest, comuna Alunu, Judeţul Vâlcea;

In componenţa  oraşului intră următoarele sate:

– Roşioara, la extremitatea nordică;

– Berbeşti, în continuarea satului Roşioara, spre sud;

– Valea Mare, la est de Roşioara, spre Copăceni;

– Dămţeni, la est de Berbeşti, tot spre Copăceni;

– Dealul – Aluniş, unde se află şi centrul administrativ al comunei precum şi cartierul de blocuri cu 1192 de locuinţe;

– Tg. Gânguleşti, la extremitatea sudică.

Suprafaţa oraşului  este de 54,33 km2 , suprafaţă care este formată din :

– 128 ha teren intravilan, 2683 ha teren agricol si 1114 ha teren forestier.

Sursa: http://www.berbesti-valcea.ro/berbesti.html

 

Istoric

 

Ca așezare, faptul că a fost locuită din cele mai vechi timpuri, reiese din descoperirea unor elemente arheologice de mare valoare istorică pentru această parte a lumii, numită România. Săpăturile arheologice efectuate pe dealurile ce înconjoară localitatea au scos la iveală ciocane de piatră și topoare de bronz.

De mult timp se știa de existența aurului negru – lignitul. Este cel mai bun din punct de vedere calitativ din toată Oltenia. De mult timp se știa de această bogăție care-și arăta spinarea neagră pe coastele din jur, iar oamenii locului l-au folosit din totdeauna pentru nevoile gospodăriei. Exploatare lui industrială a început să se facă prin anii 1970, sub forma de cariere la suprafață. Că a fost bună sau nu hotărârea, este o altă discuție.

Însă concret datorită acestei exploatări, comuna s-a dezvoltat mult din punct de vedere social devenind ușor un centru urban, a fost legată de restul țării cu cale ferată, șoselele au fost amenajate prin modernizare și asfaltare, au apărut noi legături rutiere asfaltate cu localitățile din jur, s-a dezvoltat în această parte a județului un grup școlar important tehnic cu școală profesională și liceu.

Exploatarea lignitului a afectat mediul înconjurător prin apariția unor halde de steril și alunecări de teren care au afectat multe locuințe, terenuri agricole și drumuri de acces, afectând grav și ecosistemul.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.