Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Babeni
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Babeni

Orasul Babeni-Valcea

 

Asezare Geografica

 

Geografic, orasul Babeni este incadrat in zona subcarpatilor Getici in partea de nord-est a acestora. Orasul Babeni este situat in zona centrala a judetului Valcea, la 18km sud de municipiul Rm. Valcea, la incrucisarea drumurilor care leaga municipiul Rm. Valcea cu municipiul Dragasani, cu orasul Horezu si cu localitatile Nicolae Balcescu si Ladesti. Este situat pe D.N. 64 intre km 93+500 si km 101+50 iar pe D.J.646 intre km. 0 si km. 6.

Vecinatati: La nord comuna Mihaesti, la nord-vest comuna Francesti, la vest comuna Popesti, la sud- vest comuna Sirineasa, la sud comuna Ionesti iar la est comuna Galicea.

Oraşul Băbeni este alcătuit din 7 cartiere componente: Băbeni, Bonciu, Capul Dealului, Pădureţu, Romani, Tătărani, Valea Mare.

Relieful este unul deluros, campia fiind prezenta in partea de sud, de-a lungul cursurilor Oltului si Bistritei, in nord-vest ridicandu-se dealuri aflate in cadrul platformei Oltetului, cu inaltimi pana la 297 m.

Reteaua hidrografica este constituita din raurile Olt, Bistrita si Luncavat, paraiele Morilor, Ranga si Stancalau.

In padurile Dejului, Coasta Tirului, Valea Imparatului si zavoaiele Boboaca si Macaneata predomina esentele de stejar, carpen, fag, pluta,rasinoase etc.

Fauna este bine reprezentata de animale precum cervidele, vulpea, iepurele si o mare varietate de pasari: rate salbatice, egrete, berze; fauna acvatica: carasul, crapul, salaul, cleanul, bibanul, stiuca.

Istoric

 

Numele localitatii Babeni provine de la familia Babeanu, care a avut o intensa mosie pe valea Bistritei, mosie donate ulterior Manastirii Bistrita, chiar de catre un membru al familiei amintite.

Localitatea Babeni este atestata documentar la 16 martie 1491, cand Banul Barbu al Craiovei doneaza satul Babeni Manastirii Bistrita.

Arhivele pamantului atesta ca satul Paduretu dateaza din anii 68-69 e.n. asa cum ne adeveresc monezile – dinarii de argint romanici din imperiul roman Galba, insirandu-se pana in anul 218 in timpul imperiului Elagabal, Severus. Chiar si documentul de arhiva din anul 1491 atesta ca erau aici locuitorii acestei comune.

Prin comuna trece drumul roman ce coboara pe sub coasta ce merge intretaidu-se mereu cu calea ferata, prin punctele din comuna Babeni; satul Valea-Mare, Raioasa, Lunca Garii, C.F.R. Babeni, iese din comuna spre Magura, taie paraul Govora, satul Stuparei si intra in satul Stolniceni – Castrul Buridava – unde exista o puternica asezare romana (Râurenii de azi).

Satul Babeni-Ungureni dateaza din anul 1760, cand „ungurenii” au venit aici de la Jina, in timpul imparatesei Austro-Ungariei, Maria Tereza; acestia au fugit, trecand muntii, deoarece nu se impacau cu birurile la care erau supusi de catre imparateasa.

Intr-un document din anul 1502,voievodul Radu cel Mare mentioneaza viata locuitorilor din Babeni si venirea familiilor Lilea,Oprea si Nicula. De mentionat ca familia Lilea s-a asezat pentru prima data in satul Paduretu.

Sursa: http://www.orasulbabeni.ro/informatii-babeni/istoricul-localitatii.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.