Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Municipiul Roman
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Roman

Municipiul Roman- Neamt

 

Asezare Geografica

 

Orașul Roman este situat în centrul Moldovei, în Depresiunea Romanului, la nord de confluența raurilor Moldova și Siret și se află la o distanță de 82 de kilometri de Iași, fosta capitală a Moldovei. Orașul este străbătut de șoseaua europeană E85 care leagă orașul lituanian Klaipeda de nordul Greciei, respectiv orașul Alexandroupolis, de drumul național DN15D care leagă orașul Piatra Neamț de orașul Vaslui, DN28 Roman-Iași-Albița, DJ208 Roman-Pașcani, DJ207A drum care leagă orașul de localitățile aflate la est, precum Sagna, Stănița, Bâra sau Boghicea, DJ207C și DJ207D, drumuri care leagă orașul de sate din sudul-est și prin care se poate ajunge până la Bârlad.

Gara Roman este stație a magistralei feroviare 500 care leagă Bucureștiul de vama cu Ucraina, Vicșani. Există de asemenea și o linie secundară Roman-Buhăiești-Iași.

Istoric

Primele mențiuni le găsim în Letopisețul Novgorodului, datat în jurul anului 1387 si in cronica lui Nestor. Primul document intern este un hrisov de danie din 30 martie 1392. Se apreciază că numele orașului a fost preluat de la Roman I Mușat, considerat întemeietorul orașului. Romanul a fost de-a lungul istoriei sale unul din cele mai importante centre urbane ale Moldovei, fiind un oraș cosmopolit datoritǎ prezenței mai multor grupuri etnice, cuprinzând, pe langă comunitatea româneasca, comunități importante de armeni, evrei și o importantă comunitate catolică. Roman I i-a eliberat pe evrei de serviciul militar în schimbul unui impozit. Distrus în mare parte în 1467, în timpul campaniei lui Matei Corvin în Moldova, a fost refăcut de Ștefan cel Mare.

Importanța Romanului medieval este arătată de prezența în oraș a unei arhiepiscopii, care a avut și rol de mitropolie a Romanului și a Țării de Jos a Moldovei. Neavând documente certe care să ateste cu precizie data întemeierii arhiepiscopiei, istoricii consideră că aceasta a fost cel mai probabil înființată în perioada 14081413, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, cel care este considerat organizatorul ierarhiei bisericești din Moldova. Dimitrie Cantemir menționa în “Descrierea Moldovei” că “dupa ce s-au înmulțit locuitorii din Moldova, lucrul acesta a ajuns prea greu ca să poată să-l împlinească un om singur, pentru înlesnirea mitropolitului s-au mai făcut în Moldova încă alte trei scaune arhierești, unul la Roman, altul la Rădauți și al treilea la Huși; dar numele de episcop s-a dat numai vlădicilor de la Rădauți și de la Huși. Cel de la Roman a fost numit arhiepiscop și i s-a îngăduit să poarte la slujba bisericească mitra arhierească, dar el nu este mai mare peste ceilalți episcopi, nu are decât întâietate”.

Orașul Roman a fost reședința ținutului Roman și a fost reședința Țării de Jos a Moldovei. Până la instaurarea regimului comunist în România a fost reședința județului Roman. Județul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950, când vechile județe au fost înlocuite de regiuni după modelul sovietic. Raionul Roman a făcut parte în perioadele 1950-1952, 1956-1968 din Regiunea Bacău, iar în perioada 1952-1956 din Regiunea Iași. Reforma administrativă a lui Nicolae Ceausescu din 1968 nu a reînființat județul Roman, teritoriile fostului județ fiind cuprinse cu precădere în actualul județ Neamț, iar alte teritorii au intrat în componența județelor Iași și Bacău. După 1989 județul Roman nu a fost reînființat deși a existat o solicitare generală în acest sens.

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.