Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Arad » Orasul Vladimirescu
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Vladimirescu

Orasul Vladimirescu-Arad

 

Asezare Geografica

 

Localitatea Vladimirescu este situată la 8 km est de municipiul Arad, pe drumul european E68.

 

Sursa: Wikipedia

 

Istoric

Vladimirescu centru de comuna cu inca trei localitati, Horia, Mindruloc si Cicir se afla la 4 Km este de Municipiul Arad, centru de judet. La iesire spre Deva pe DN 7 calatorul observa 5 movile care de secole provoaca contraziceri intre istorici. Originea movilelor este scrisa in cel putin sase variante. Cea mai plauzibila explicatie ni se pare ca este aceea de semnalizare a pericolelor prin aprinderea focurilor, comunicand astfel cu celelalre cerati din Arad; Orod; Cicir; Serdin si Ciala.

In sud-vestul localitatii se afla ceratea Orod, construita pe teritoriul donat de regele Ungariei Ladislau cel Sfant. La o scurta distanta de cetate se afla Basilica construita in anul 1156, si refacuta in anul 1224. La sfintirea Basilici cu hramul Sf. Martin a fost prezenta si regina Iolantha. Papa onoriu al III-lea a finantat refacerea la dimensiuni impresionante. In anul 1931 dieta regatului maghiar se tine langa ceratea Orod. Regina Elena sotia regelui Bela ordona masacrarea tuturor nobililor care au participat la orbirea sotului ei. Prima denumire a localitatii este Glogovat. Numele provine de la colonistii sarbi adusi de regatul ungariei ca graniceri , in perioda 1404-1412. Conducatorul sarbilor se numea Glogov, de unde vine numele localitatii.

Colonizarea svabilor din anul 1717-1733 a dus la stramutarea romanilor la Manastur si a sarbilor la Semlac spune profesorul Milen Tenica in monografia comunei. Denumirea de Glogovat a ramas pana in jurul anilor 1945 cand localitatea a devenit Vladimirescu.

Timp de peste 200 ani populatia localitatii Vladimirescu (Glogovat) a fost preponderent germana . Incapand cu anii 1930 nemtii scad ca numar iar din 1945 si dupa tot mai multi emigreaza in Germania.  Locul lor este luat de romani colonizati sau care prin cumparare de case se stabilesc in Vladimirescu. Astazi populatia numara peste 12500 de locuitori cu nationalitate preponderent romana. Ceilalti 15% nunt de origine germana, maghiara, sarba. In total noua nationalitati si opt culte religioase care traiesc ca o populatie eterogena in armonie totala.

Campia manoasa , distanta foarte mica fata de capitala judetului posibilitatea unui loc de munca in municipiu sau in localitatile apartinatoare fac ca somajul sa fie foarte scazut. Armonia dintre concetataeni, media de varsta de 40 de ani, infiintarea in ultimii 5 ani a numai putin de 5 cartiere noi au adus “de la etajele blocurilor aradene tineri la sol”, si au venit la noi nu mai putin de 500 familii in case noi. Fenomenul este in expansiune.

Sursa: http://www.primariavladimirescu.ro/comuna-vladimirescu/  

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.