Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Alba » Orasul Teius
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Teius

Orasul Teius-Alba

 

Asezare Geografica

 

Teiuşul este situat în Depresiunea Transilvaniei, la extremitatea sa cea mai vestică, pe dreapta Mureşului, într-un prelungit “coridor” depresionar, străbătut de râul Mureş, cunoscut sub numele de “Culoarul depresionar Turda-Alba Iulia”
Acesta este orientat pe direcţia N-NE, S-SV şi se extinde de la confluenţa Arieşului cu Mureşul, în nord şi ţine până la unirea râului Sebeş cu Mureşul, în sud
Acest culoar este străjuit de zone geomorfologice înalte, atât la est (Podişul Târnavelor) cât şi la vest (Dealurile şi Câmpia piemontană a Apusenilor) între care sunt orânduite lunca şi terasele Mureşului
18 km nord de Alba Iulia şi 12 km sud de Aiud

 

Sursa: http://www.ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/PRIMARIA-TEIUS/129479

 

Istoric

Este atestat documentar din anul 1290. A primit statutul de târg (lat. „oppidum“) în anul 1603, fiind un renumit târg de vite.

Prima menționare documentară datează din anul 1290 în documente papale, sub numele de Villa Spinarum iar mai târziu sub numele de Thyues, Tyuis, Oppidum Teowys.

Se pare că pe timpul regelul Matei Corvin orașul purta rangul de oraș regesc sub numele de Thywys, însă ulterior orașul cunoaște o perioadă de declin și revine în categoria așezărilor rurale.

Pe teritoriul localității au fost descoperite urme de locuire ce indică prezență unei așezări în acest loc încă din Epoca Bronzului (Cultura Nouă) și Epoca Fierului (Hallstatt).

A fost declarat oraș prin legea nr.66/15.07.1994. În prezent, orașul Teiuș are aproximativ 7400 locuitori, având în subordine patru localități.

Sursa: http://www.primariateius.ro/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.