Orasul Teius-Alba
Asezare Geografica
Teiuşul este situat în Depresiunea Transilvaniei, la extremitatea sa cea mai vestică, pe dreapta Mureşului, într-un prelungit “coridor” depresionar, străbătut de râul Mureş, cunoscut sub numele de “Culoarul depresionar Turda-Alba Iulia”
Acesta este orientat pe direcţia N-NE, S-SV şi se extinde de la confluenţa Arieşului cu Mureşul, în nord şi ţine până la unirea râului Sebeş cu Mureşul, în sud
Acest culoar este străjuit de zone geomorfologice înalte, atât la est (Podişul Târnavelor) cât şi la vest (Dealurile şi Câmpia piemontană a Apusenilor) între care sunt orânduite lunca şi terasele Mureşului
18 km nord de Alba Iulia şi 12 km sud de Aiud
Sursa: http://www.ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/PRIMARIA-TEIUS/129479
Istoric
Este atestat documentar din anul 1290. A primit statutul de târg (lat. „oppidum“) în anul 1603, fiind un renumit târg de vite.
Prima menționare documentară datează din anul 1290 în documente papale, sub numele de Villa Spinarum iar mai târziu sub numele de Thyues, Tyuis, Oppidum Teowys.
Se pare că pe timpul regelul Matei Corvin orașul purta rangul de oraș regesc sub numele de Thywys, însă ulterior orașul cunoaște o perioadă de declin și revine în categoria așezărilor rurale.
Pe teritoriul localității au fost descoperite urme de locuire ce indică prezență unei așezări în acest loc încă din Epoca Bronzului (Cultura Nouă) și Epoca Fierului (Hallstatt).
A fost declarat oraș prin legea nr.66/15.07.1994. În prezent, orașul Teiuș are aproximativ 7400 locuitori, având în subordine patru localități.
Sursa: http://www.primariateius.ro/