Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Sangeorj

Orasul Sangeorj-Bai-Bistrita Nsaud

 

Asezare Geografica

 

Sangeorz-Bai este situata in partea de N-E a judetului Bistrita-Nasaud, intr-o frumoasa depresiune, la o altitudine de 435m., intre coordonatele geografice de 24 grade, 43’ longitudine estica si 47 grade, 39’ latitudine nordica. Raportata la localitate, statiunea se afla in partea de N-V, inconjurata de dealuri inalte acoperite de paduri de fag si conifere.

Clima

Ca o consecinta a asezarii spre versantul sudic al Muntilor Rodnei, statiunea beneficiaza de un climat subalpin, cu veri racoroase si ierni blande lipsite de geruri aspre, temperatura medie anuala osciland in jur de 6 grade Celsius. Presiunea atmosferica oscileaza intre 720-725mm coloana de mercur, vanturile inregistreaza intensitati moderate, aducand deasupra statiunii mase de aer ozonat, puternic aero-ionizate negativ, ceea ce confera un grad de unicitate statiunii balneare. Precipitatiile atmosferice prezinta valori mai ridicateprimavara si iarna, verile fiind mai sarace in precipitatii, iar toamnele sunt lungi si putin ploioase.

Istoric

 

Localitatea este atestata documentar pentru prima data in anul 1245 cand purta numele de SANCT GURGH (ceia ce inseamna Monumenta Regni hungariae), iar dupa 525 de ani mai precis in 1770 oficialitatile de la Viena consemneaza pe harta imperiului Sangeorz-Bai ca localitate cu ape minerale.

In 1876 s-a hotarat ca numele statiunii sa fie Hebe, din mitologia greaca zeita tineretii vesnice (din acuza izvoarelor tamaduitoare), care potrivit mitului servea nectar la ospetele zeilor. In anul 1880 a fost amplasata statuia zeitei Hebe din marmura de Carrara de o deosebita frumusete plastica.

In perioada de inceput a activitatii balneoclimaterice si apoi in evolutia anilor au existat la Sangeorz Bai 5 izvoare, iar in 1951 s-a capatat izvorul 6 cu un debit de 65.000 l/zi ceea asigura necesarul de apa atat pentru tratament cat si pentru imbuteliere.

In anul 1958 s-au descoperit izvoarele 7,8 si 9. Valentele apelor acestor izvoare in continut mineralier, bicarbonatic, clorosodic, calcic, magnezian si izoton sunt datorate structurilor subterane existente in preajma izvoarelor.

Aceste ape minerale au o eficacitate mare in tratametul bolilor tubului digestiv, afectiunilor hepato-biliare, bolilor metabolice si de nutritie. In cura externa au un efect terapeutic asupra bolilor reaumatismale degenerative, diartritice si asupra afectiunilor cailor respiratorii.

Sursa: http://www.tourismguide.ro/html/orase/Bistrita%20Nasaud/Sangeorz-Bai/istoric.php

 

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.