Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Dâmboviţa » Orasul Racari
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Racari

Orasul Racari-Dambovita

 

Asezare Geografica

 

Răcari este un oraş în judeţul Dâmboviţa, Muntenia, România, oraş cunoscut până în 1911 sub numele de Podul Bărbierului. A fost declarat oraş prin Legea nr. 543 din 25 noiembrie 2004

Ca unitate administrativ-teritorială, oraşul Răcari a fost atestat prin anul 1725, printr-o cruce ridicată de starostele bărbierilor din Bucureşti, fiind cunoscută sub primul nume de comuna Podul Bărbierului, datorită podului peste pârâul Ilfovăţ, ridicat de acelaşi bărbier pe drumul ce lega Bucureştiul de Câmpulung. Crucea a fost ulterior mutată în curtea moşierului Gh. Meitanii la inceputul secolului al XX-lea. Pe cruce se arată că a fost ridicată de Ştefan Vătaful de bărbieri şi de alţi meşteri de refetul său. De atunci, punctul a început să se numească Podul Bărbierului şi drumul între Târgovişte şi Bucureşti a început să fie scurtat pe aici.

Istoric

 

Din punct de vedere istoric, trecutul oraşului Răcari a preocupat mulţi oameni vrednici de laudă, care au lăsat în urmă studii şi documente preţioase. Cea mai importantă lucrare în acest sens este o monografie a satului Răcari, editată în 1939 în Târgovişte la Tipografia şi Legătoria de cărţi “Viitorul”, sub semnătura magistratului Nicolae M. Popescu-Răcăreanu, sub titlul “Moşnenii Răcăreni-Ot Boanga”. În această monografie se vorbeşte despre un ins care şi-a aşezat aici locuinţa şi că acesta s-a numit Ghimpatul. Aşezarea a fost la început pe malul drept al pârâului Colentina, aşa cum reiese din actul de împărţeală din data de 6 februarie 1756.

La dezvoltarea satului contribuie şi faptul că satul Răcari se află la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Târgovişte, situaţie ce a impus dezvoltarea comerţului în jurul locurilor de han în cele din urmă ajungând a fi un apreciat centru comercial.

În 1865, satul a luat denumirea oficială de Podul Bărbierului, denumire ce durează până în 1911, când localitatea ia denumirea de Răcari, denumire ce se păstrează şi astăzi.

În Ghergani este înmormântat, împreună cu familia sa, Ion D. Ghica, fost Bei de Samos, şi un mare scriitor, care a construit în anul 1872 o staţie de cale ferată, apoi Şcoala generală, cladirea Judecătoriei Plasa Ghergani şi multe alte obiective social-culturale.

În anul 1948, satul Răcari este declarat oraş pentru o perioadă de 2 ani iar până în anul 1968 la împărţirea administrative-teritorială este raion şi implicit reşedinţă de raion iar cu înfiinţarea judeţelor redevine comuna până în anul 2005 când prin Legea 543/2004 redevine oraş  din ianuarie 2005.

Oraşul Răcari este o localitate a cărei economie nu are o ramură preponderentă şi există un echilibru între producţia agricolă şi cea industrială.Principalele ramuri industriale sunt:metalurgie,prelucrare a lemnului,confecţii şi textile. Deasemena funcţionează un număr de aproximativ 150 de agenţi economici în diferite domenii de activitate.

Sursa: http://primariaracari.ro/?page_id=213

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.