Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Constanţa » Orasul Ovidiu
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Ovidiu

Orasul Ovidiu-Constanta

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Ovidiu se află amplasat pe şoseaua naţională (D.N 2A) ce leagă cel mai mare port al României de capitala ţării într-o zonă favorabilă dezvoltării agriculturii, fiind străbătută de o linie feroviară și în zona nordică de canalul fluvial Poarta Albă – Midia Năvodari. Localitatea este situată în partea de est a judeţului Constanţa, pe malul vestic al lacului Siutghiol care o desparte de renumita staţiune Mamaia, la numai 10 km. Nord de municipiul Constanţa.
Teritoriul oraşului este aşezat pe podişul Dobrogean care are un aspect tabular uşor înclinat către lacul Siutghiol. Ca resurse naturale în perimetrul oraşului se găsesc depozite de calcar care au început să fie exploatate intens după construcţia portului Constanţa. De asemenea se mai găsesc şi zăcăminte de dolomită cu calităţi industriale.

În ceea ce priveşte localităţile ce aparţin oraşului Ovidiu acestea sunt: satul Poiana, situat la 6 km. SV faţă de centrul de reşedinţă, numit iniţial Horoslar, apoi din 1926 Cocoşu urmând să-şi schimbe denumirea în anul 1964 in Poiana denumire dată după aşezarea lui într-o mică poiană, şi localitatea Culmea (fostă Nazarcea) situată în partea de NE a oraşului.

Istoric

 

Actualul oraş Ovidiu, din judeţul Constanţa, cunoaşte o vechime milenară asemenea multor localităţi din spaţiul dobrogean.  Nu întâmplător, numele oraşului este legat de cel al vestitului poet latin Ovidius, simbol al trecerii romanităţii pe aceste meleaguri.

Există multe presupuneri că mormântul poetului Ovidius s-ar afla pe această insulă aşa cum circulă şi legende precum că cei doi stejari bătrâni ce se înalţă aici ar fi fost plantaţi chiar de poet.

Localitatea Ovidiu, ca şi multe altele din Dobrogea, trăieşte orgoliul îmbinării realităţii cu legenda. Cunoscută şi populată din cele mai vechi timpuri, Dobrogea a fost prima provincie română ce a intrat în lumina istoriei în lucrările marelui călător şi istoric Herodot.
Alături de populaţiile daco-geto-scitice deopotrivă de vechi încă din secolul al VII -lea î.e.n. s-au întemeiat aici colonii greceşti. Creşterea rapidă a puterii getice în timpul lui Burebista era sortită unei tot aşa de rapide destrămări încât, după moartea puternicului conducător, cetăţile pontului intră sub stăpânirea romană. Anul 602 e.n. reprezintă încheierea dominaţiei Imperiului roman asupra Dobrogei, ca urmare a năvălirii slavilor şi a altor popoare migratoare. În secolele ce urmează până în anul 1415, teritoriul Dobrogei este dominat succesiv de conducători şi formaţiuni politice şi militare locale care îi asigură autonomia. Către sfârşitul secolului al XVI-lea imperiul otoman cucerește Dobrogea și o stăpânește pentru aproximativ cinci secole. Paralel cu această colonizare musulmană a mers şi schimbarea toponimiei dobrogene astfel încât in sec. al XVII-lea, în locul vechii denumiri Silişte care data de prin 1650, localitatea Ovidiu apare cu numele turcesc Canara nume de origine turcă care se traduce prin loc de unde se scoate piatra.
Din anul 1930 Canara va primi numele de Ovidiu după mica insulă Ovidiu din lacul Siutghiol care se află în dreptul acestei localităţi la o depărtare de 100 m.

Sursa: http://www.primariaovidiu.ro/repere-istorico-geografice.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.