Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Constanţa » Orasul Muratlar
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Muratlar

Orasul Muratlar-Constanta

 

Asezare Geografica

 

Geografic, orasul Murfatlar se afla asezat la 44,11 grade latitudine nordica , deci nu departe de paralela de 45 de grade latitudine nordica, in Dobrogea, la distanta egala de 18km intre Municipiul Constanta si Municipiul Medgidia, pe drumul national ce leaga Constanta de Bucuresti.

Principala caracteristica din punctul de vedere al asezarii si care ofera un mare avantaj orasului Murfatlar il constituie faptul ca este asezat pe principalele artere de circulatie rutiera, cale ferata, navala si aeriana, care leaga intreaga tara si Europa, de statiunile de pe litoral si de portul Constanta.
Canalul Dunare Marea-Neagra traverseaza localitatea, astfel orasul devenind port maritim si fluvial.

Orasul este strabatut de doua importante cai de comunicatie E 81 si DN 3.Acum in constructie pe la sud de Murfatlar trece autostrada A2 , Bucuresti-Constanta, iar in dreptul orasului se construieste un punct de descarcare de pe autostrada.

Istoric

 

Cu ocazia unor lucrări la cariera de cretă din dealul Tibişir în anul 1957, s-au descoperit săpate în stâncă, bisericuţe rupestre, galerii cu lăcaşuri pentru morminte, locuinţe construite din blocuri de cretă. Arheologii au stabilit că este un ansamblu rupestru – o străveche aşezare omenească.

Această descoperire arheologică atestă existenţa acestei localităţi înainte de anul 992 e.n., deci cu o vechime de 1200 de ani. Prin amplasamentul ei, localitatea era la aceea epocă în drumul popoarelor migratoare, aşa putându-se interpreta motivele pentru care încăperile, care trebuiau să se menţină timp îndelungat, au fost săpate în masive de cretă spre a nu fi distruse.Date certe şi preţioase asupra istoricului localităţii apar în documentele existente sau descifrate după anul 1800 şi mai ales după 1850, când se aflau aici stabiliţi mocanii şi cojanii, urmaşi ai ciobanilor dinaintea lor, sau celor veniţi din Ardeal si din Vrancea.

Prima denumire sub care a fost cunoscută localitatea a fost aceea de Murfatlar. Denumirea de Murfatlar vine de la cuvântul tataresc „Murfat”, adică urmaşii lui Murfat. Aşezarea dobrogeană a fost populată după anul 1855 de către o garnizoană turcească, şi apoi de către tătarii aduşi din Crimeea, având la început o geamie şi câteva case.

Denumirea de Murfatlar se păstrează până în anul 1921, când printr-un proiect de lege s-a schimbat denumirea mai multor localităţi din Dobrogea printre care şi cea de Murfatlar în Basarabi. Denumirea de Basarabi se păstrează până în anul 1965 când devine Murfatlar timp de 10 ani, iar din 1975 s-a numit Basarabi. În anul 2007 autoritatile locale au solicitat schimbarea numelui localitatii din Basarabi in Murfatlar, fapt agreat de guvernanti si pus in practica, cu sprijinul deputatilor de Constanta.
Denumirea satului Siminoc provine de la floarea cu acelaşi nume care se găseşte din abundenţă pe aceste locuri, vechiul nume turcesc al satului Siminoc fiind Turmuflat.

Sursa: http://www.primaria-murfatlar.ro/localitatea-murfatlar/istoric.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.