Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Dâmboviţa » Orasul Fieni
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Fieni

Orasul Fieni-Dambovita

 

Asezare Geografica

Orașul Fieni este situat în zona subcarpatică, în interfluviul dintre râurile Ialomița si Ialomicioara. Situat in partea de nord a județului Dâmbovița, se află la 10 km de comuna Moroieni. Coordonatele geografice 25°25΄16¨ longitudine estica si 45°07΄39¨ latitudine nordica, îl plasează, aproximativ, în partea central-sudică a țării, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mării, îl situează la o altitudine medie a așezărilor țării noastre.

Este direct legat de municipiul Târgoviște, prin calea ferată Titu-Târgoviște-Pietroșița, prin care se poate ajunge în capitala București aflată la 107 km, reședința de județ Târgoviște fiind accesibilă și prin DN71, ce leagă Târgoviște de Sinaia (distanța Târgoviște-Fieni este de 25 km).

Suprafața lui totală, incluzând satele Berivoiești si Costești este de 1831 ha.

La nord se mărginește cu comuna Buciumeni și cu satul Dealu Mare (fosta așezare medievală Țâța, din comuna Buciumeni), legătura făcându-se pe Valea Ialomiței, pe malul drept, unde se afla și drumul național 71. De asemenea cu comuna Runcu, satul Bădeni, accesul făcându-se pe șoseaua comunală Fieni – Runcu, care urmează cursul Ialomicioarei și se continuă pe drumul forestier, cu punct terminus Leaota, masiv ce aparține munților Bucegi.

La sud, se învecinează cu orașul Pucioasa, principala stațiune balneoclimaterică, legatura facându-se prin drumul național 71 și prin calea ferată, iar cu Vulcana Băi fără acces de legatură directă.

La est cu comuna Dâmbovița și cu orașul Pucioasa (satele Bela, Miculești, Diaconești, Șerbăneasa), iar la vest cu Vulcana Bai și Bărbulețu, legate prin drumuri.

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Fieni și Berevoiești erau sate componente ale comunei Moțăieni,[4] în vreme ce satul Costești făcea parte din comuna Runcu, ambele din plaiul Ialomița-Dâmbovița al județului Dâmbovița. În 1925, situația se păstra, dar în aceeași perioadă, conform primăriei locale, satele Fieni și Berevoești s-au separat și au format o comună de sine stătătoare, denumită Fieni, comună ce a preluat în 1950 și satul Costești.[

În 1950, comuna Fieni a fost transferată raionului Pucioasa din regiunea Prahova și apoi (după 1952), raionului Târgoviște din regiunea Ploiești. În 1968, comuna a revenit la județul Dâmbovița și a fost declarată oraș, având componența actuală

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.