Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Constanţa » Orasul Eforie
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Eforie

Orasul Eforie-Constanta

 

Asezare Geografica

 

forie Nord si Eforie Sud sunt doua localitati care formeaz? orasul Eforie.

Localitatea Eforie-Sud este cea mai veche statiune balneara de pe litoralul romanesc al Marii Negre, ale carui inceputuri dateaza din anul 1899. Denumirea sa metaforica “Orasul dintre ape? este justificata prin asezarea sa geografica – intre km 16.5 si km 18.5 pe soseaua nafionala nr.39 (intemationala E95) Constanta – Mangalia – Vama Veche, intre Marea Neagra si Lacul Techirghiol.

Pe de alta parte, statiunea Eforie Nord este situata intre Agigea la nord (5 Km) si Eforie Sud la sud (2 km) la circa 12 km de Constanta.

 

Clima Temperaturile zonei sunt mult moderate de prezenta marii, imens rezervor al inertiei termice, domolind astfel caldura excesiva din timpul verii si ridicand temperatura medie in timpul iernii.

Astfel, temperatura medie anuala este de 11,1° C. Precipitatiile atmosferice sunt sub nivelul de 398 litri/mp de apa pe an, ceea ce face din acest tinut zona cea mai putin ploioasa a tarii.

Orientarea catre rasarit asigura o medie de 300 de ore de soare pe luna vara si 2189 ore de soare anual, deci cu mult peste limita localitatilor din Europa, situate la aceeasi altitudine.

Atmosfera este intens aerosolizata, cu aeroioni negativi, benefici pentru sanatate.

Apa Marii Negre are o concentratie de 15,5 grame la litru de saruri minerale. Marea este completata de o plaja generoasa, lipsita complet de maree, ceea ce mentine in bune conditiuni nisipul fin de pe plaja si de pe fundul marii. Lipsa stancilor si a unei faune marine primejdioase (rechini, pesti periculosi) face din litoralul Eforiei un loc ideal pentru practicarea turismului.
Temperatura apei marii are o medie de +20°C vara si de – 0,9° C iarna.

 

Istoric

 

La 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii si a Bailor Movila, pe malul lacului Techirghiol, lua nastere Statiunea balneara Movila-Techirghiol prima statiune turistica a Dobrogei.

De-a lungul unui secol, pamantul dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagra, sub numele de Movila Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie, a trait perioade mai bune sau mai rele.

Desi forma peninsulara a localitatii ar fi oferit omului stravechi conditii bune de aparare si siguranta, nu s-au gasit asezari omenesti stravechi, ci numai cateva nise de inhumatie, aparute la sapaturile de langa hotelul “Popovici”(1953).

Pe de alta parte, la jumatate de km spre sudul localitatii Eforie, exista izvoare de apa potabila care au permis conditii bune pentru viata, astfel ca s-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci. Pe aceste locuri au fost descoperite urme de viata materiala traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina.

Peste asezarile geto-romanilor, asezari romanesti, mai tarziu, au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte populatii in migratie.

Dupa razboiul din 1877-1878, dominatia otomana a fost inlaturata din aceste locuri; teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra intrand in componenta Romaniei. Statul roman a donat terenul de pe litoral, dupa 1878, marelui patriot roman Mihail Kogalniceanu, drept recompensa pentru meritele sale dovedite in timpul revolutiei de la 1848 si in timpul razboiului din 1877 – 1878, in urma caruia ni s-a recunoscut dreptul stramosesc asupra Dobrogei.

Cu timpul, Mihail Kogalniceanu defalca din aceasta intindere mare de pamant o mare parte si o restituie statului, care a improprietarit si colonizat aceste terenuri cu romani din Oltenia, iar restui va ramane urmasilor sai de dupa anul 1894, anul mortii marelui patriot. Urmasii lui Mihail Kogalniceanu au vandut pamantul mostenit lui loan Movila, boier din Moldova, urmas al familiilor istorice moldovene din secolul XVI.

El a luat hotararea de a intemeia pe mosia cumparata, o statiune balneara intre plaja marii si lac, in 1899.

 

Sursa: http://www.primariaeforie.ro/istoric

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.