Orasul Dabuleni- Dolj
Asezare Geografica
Orașul Dăbuleni este situat în sudul Olteniei, în partea de sud-est a județului Dolj, la sud de Craiova și în apropierea portului Bechet, în vecinătatea Dunării, într-o zonă cu sol nisipos, numită și “Sahara Olteniei”. Face parte din zona etnografică Romanați.
Relieful din regiune este format din câmpii și lunci acoperite cu dune de nisip. În partea de sud se găsesc suprafețe cu aspect neted de coline care urcă până la extremitatea nordică a teritoriului
Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Dăbuleni se ridică la 12.182 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 13.888 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,89%), cu o minoritate de romi (1,3%). Pentru 0,8% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (98,75%). Pentru 0,79% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Istoric
Pe locul actualului oraș au existat trei sate: Broasca, Ciungu și Dăbuleni. Prin comasarea lor s-a format comuna Dăbuleni, care în 2004 a devenit oraș.
Pe teritoriul Dăbulenilor, “în vale” a existat înainte de al Doilea Război Mondial o zonă umedă, alimentată periodic de revarsări ale apelor Dunării, cu multe bălți și stufăriș, loc unde oamenii pescuiau și de unde se procurau trestie și papură pentru folosința în gospodărie. Acest loc este cunoscut azi sub numele „în baltă”. Zona a fost modificată în urma desecărilor practicate de regimul comunist, devenind propice pentru agricultura (grau, porumb, pepeni).
Astăzi încă mai funcționează sistemul de irigații cu ajutorul căruia se mai pot obține recolte de pe pământurile mai sărace.
Sursa: Wikipedia