Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Bacău » Orasul Comanesti
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Comanesti

Orasul Comanesti-Bacau

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Comăneşti face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Având o altitudine între 501 m şi 1349 m este amplasat pe ambele maluri ale râului Trotuş. Oraşul Comăneşti are acces pe cale ferată, fiind situat la 75 km de Adjud şi 42 km de Ghimeş, dar şi pe şosea fiind situat la: 58 km de Bacău (DN 2G), la 22 km de Târgu Ocna (DN 12A), la 75 km de Adjud (DN 11A) şi la 82 km de Miercurea Ciuc (DN 12A). Oraşul este o aşezare intramontană tipică, cu un relief deluros şi colinar, destul de accidentat, dominat de rama muntoasă cu o altitudine de 500m – 1349 m, ce-l înconjoară.

 

Istoric

 

Zona oraşului Comăneşti a fost locuită încă din perioada neolitică. Rămăşiţe din această perioadă au fost găsite în satul aparţinător Vermeşti. Numele oraşului vine de la cumanii care au stăpânit cândva regiunea. Prima atestare documentară datează din 1657 iar prima menţionare pe o hartă datează din 1696, pe harta Samson.

Începând cu sfârşitul secolului XVIII, oraşul a fost domeniul familiei de boieri Ghika, care şi-au menţinut prezenţa în zonă până la jumătatea secolului XX. Palatul Ghika, parcul din faţa muzeului şi gara sunt câteva din mărturiile lăsate în urmă de familia Ghika.

Construirea căii ferate Adjud-Palanca, care face mai departe legătura dintre Moldova şi Transilvania, a condus la o creştere semnificativă a economiei, prin deschiderea exploatării industriale a resurselor lemnoase din munţii învecinaţi (peste 15 gatere înainte de 1900), dar şi a minelor Galion, Asău, Lăloaia. A fost declarat oraş în 1952.

În vara anilor 2004, 2005 şi 2006, Comăneştiul a fost lovit de inundaţii ale Trotuşului.

 

Sursa: http://www.comanesti.ro/despre-comanesti.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.