Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Ilfov » Orasul Chitila
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Chitila

Orasul Chitila-Ilfov

 

Asezare Geografica

 

Orasul Chitila este unitate teritorial administrativa in componenta judetului Ilfov.

Este situat in partea de nord-vest a Municipiului Bucuresti si are o pozitie dintre cele mai favorabile, fiind limitrofa capitalei, la numai 200 m de hotarul cu aceasta si la doar 9 km centrul Bucurestiului ( punctul zero din Piata Universitatii).

Orasul Chitila este situat pe DN 7 si este strabatut de aceasta sosea pe o distanta de 3 km.

Orasul Chitila se invecineaza la est cu Municipiul Bucuresti, la nord cu orasul Mogosoaia, la sud cu orasul Dragomiresti Vale si Chiajna, iar la nord-vest cu Orasul Buftea si Padurea Raioasa.

In orasul Chitila se afla o statie de cale ferata – statia Chitila, aceasta fiind unul din cele mai importante noduri de cale ferata unde se intalnesc rutele dinspre Bucuresti, Pitesti si Ploiesti.

Istoric

 

Inceputurile acestei asezari nu se cunosc precis, dar pot fi situate in vremurile cand pe aceste locuri se intindea renumitul Codru al Vlasiei, aproximativ prin secolul al XV-lea.

Ipoteza ca pe teritoriul orasului Chitila au existat asezari omenesti inca din cele mai vechi timpuri este confirmata de descoperirile arheologice facute. Sapaturile de pe malurile raului Colentina (limitrof orasului) au scos la iveala vestigii din secolul IV, era noastra – cuptor de topit bronzul, oseminte de oameni gasite, unele pe locurile unde s-au sapat cazemate pentru aparare antiaeriana in cel de-al doilea Razboi Mondial, unde s-au pus temeliile Societatii Comerciale de Confectii Metalice, toate acestea sunt dovezi de vechime ale asezarii Chitila.

Numele oraşului Chitila provine de la un vechi termen bulgar – Kitilă – care înseamnă „locul de peste apă”.

Actualul oraş are la bază o mică localitate situată pe vechea „cale domnească” care făcea legătura între Palatul Cotroceni şi capitala Ţării Româneşti – Târgovişte.

Localitatea – aflată lângă apa Mangului – apare pe harta Principatelor Române de la 1823 (circa 470 locuitori).

Fortul Kitila este menţionat ca loc de popas al regelui în timpul inspecţiei pe care a făcut-o în 1889 liniei de apărare a capitalei.

Teritoriul orasului Chitila a facut parte din mosiile familiilor Brancoveanu (din anul 1681) si mai tarziu Bibescu. Chitila, ca sat, facea parte in anul 1892 din comuna Bucoveni, plasa Buftea, judetul Ilfov. Populatia numara atunci 437 persoane, din care 212 barbati si 225 femei. Acestia locuiau in 73 de case.

 

Sursa: http://www.primariachitila.ro/?page_id=9

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.