Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Hunedoara » Orasul Calan
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Calan

Orasul Calan-Hunedoara

 

Asezare Geografica

 

Situat pe Valea Streiului, la 230 m altitudine, are o suprafata de 101,5 km2 si o populatie de 14.887 locuitori.

In teritoriul administrativ al orasului se includ localitatile Streisangeorgiu, Batiz, Calanu Mic, Nadastia de Jos, Nadastia de Sus, Ohaba Streiului, Santamarie de Piatra, Strei Sacel, Valea Sangeorgiului si Sancrai.

 

Sursa: http://www.smart.ro/hunedoara/dezvoltare_regionala/calan.html

 

Istoric

Atestat documentar in anul 1387, orasul Calan este situat pe locul unei asezari rurale din Dacia Romana care se numea Ydata pe timpul dacilor, Aquae in timpul ocupatiei romane. Nenumarate dovezi materiale (fragmente de ceramica arsa, piatra slefuita, cremene, topoare, bratari din bronz etc.) au fost descoperite in satele Valea Sangeorgiului, Santamarie de Piatra, Strei Sacel si Strei, atestand prezenta omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri. Urmele gasite in cele doua pesteri din dealul Magura pastrate la Muzeul judetean din Deva arata ca pe aceste meleaguri au existat asezari omenesti inca din neoliticul vechi (5500-3500 i.e.n.).

Perioada de tranzitie de la neolitic la epoca bronzului (2200-1800i.e.n.) este atestata de fragmentele de ceramica, vase din lut ars cu ornamente incadrate in cultura Cotofeni. Epoca bronzului (perioada mijlocie 1600 -1300 i.e.n.) este reliefata prin obiectele gasite aici din care se remarca : topor, secure, bratara etc. In perioada Daciei romane (106-271) s-au format pe teritoriul orasului Calan pagus-ul Aquae, precum si alte asezari romane (vicus-uri).

In perioada feudala se constata existenta Tarii Hategului, care cuprindea si satele de pe actuala vatra a Calanului.

In perioada 1949-1952 s-au cladit primele blocuri de locuinte si o scoala de ucenici. In anul 1959 in dreapta raului Strei, pe terasa de linga seculara biserica din Steisangeorgiu, a inceput construirea Orasului Nou Calan.
In anul 1760 localitatea purta numele de Puszta Kalan. In acest hotar s-a construit societatea metalurgica si in jurul ei pe un teren in parte mlastinos, primele case de colonii muncitoresti. In anul 1860, administratia Societatii Brasovene de Mine si Metalurgie, avind in frunte, ca presedinte, pe Max Egon, principe de Furstenberg, iar ca vicepresedinte, pe baronul Ludwig von Habersen, a cumparat in anul 1867 pentru uzina din Calan, un teren de cca.180 de iugare, in parte mlastinos, de la Sandor Bertha, casatorita cu groful Adam Vas. In anul 1868, a fost angajat ing.Otto Gmelin, din Germania, pentru proiectarea uzinei. La 25 mai 1869, se incepe executarea fundatiei primului furnal. In anul 1870 anul inceperi activitatii industriale la Calan, colonia muncitoreasca era formata doar din 10 case, ajungind in anul 1918 la un numar de 78 de case.Se spune ca denumirea orasului Calan vine de la numele unui episcop (CALANUS) care a avut aici o mosie cu mai bine de 650 ani in urma. Doua asezari de pe aceasta mosie i-au purtat numele : Calanul Mic si Calanul de Jos (azi Criseni) mentionate prima data in documente in anul 1387.

Dupa al doilea Razboi Mondial, Calanul a devenit un puternic centru al siderurgiei romanesti, recunoscut prin productia de fonta cenusie, cocs metalurgic si piese turnate. Anul 1961 reprezinta data la care Calanul a devenit oras.

Sursa: http://www.primariacalan.ro/istoric-oras

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.