Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Galaţi » Orasul Beresti
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Beresti

Orasul Beresti- Galati

 

Asezare Geografica

 

.Relieful

Relieful orașului este reprezentat sub forma unor dealuri premontane, cu altitudini de sub 300 m, care aparțin în totalitate Podișului Covurlui. Sub aspect geomorfologic, în zona orașului Berești s-au identificat trei formațiuni de terase.Terasa superioară, dezvoltată de o parte și de alta a pârâului Chineja, la altitudini cuprinse între 200 și 288 m, având aspectul unor platouri largi, cu destinație agricolă;Terasa medie dezvoltată în continuarea celei superioare, pe valea râului Chineja, are o altitudine de 175-200 m și o lățime cuprinsă între 500 și 600 m. Pe această terasă medie s-a dezvoltat orașul Berești, panta terenului variind între 5-7%; Legătura între cele două terase se face uneori prin pante abrupte, de 10-30%, pe care și-au facut apariția văile și râpele torențiale, precum și procesele specifice pantelor (alunecările de teren). Lunca se dezvoltă pe cursul râului Chineja și afluenților acestuia, pe lățimi având 100 m în nord și cca. 300 m în sud.Albia majoră este puțin adâncă și limitată, în general, de maluri abrupte de 2-5 m. În perioadele bogate în precipitații se produc inundații.

Geologia

Din punct de vedere geologic, fundamentul zonei este de vârstă pliocen (ponțian – dacian), alcătuit din argile, argile nisipoase, nisipuri, acoperite de depozite de vârstă levantină – reprezentate prin argile, marne, nisipuri roșii și plăci de gresii. Solurile dominante sunt de tip cernoziom cu mai multe variante: cernoziomuri cambice și cernoziomuri argiloiluviale. Pe suprafețe restrânse apar solurile cenușii și solurile brune de pădure podzolite. Fertilitatea bună a solului și relieful cu pante domoale au determinat folosirea în agricultura pe scară mare a fondului funciar.

Clima

Teritoriul orașului Berești aparține în totalitate sectorului cu climă continentală, încadrându-se în ținutul cu climă de deal. Verile sunt foarte calde și uscate, iar iernile geroase, marcate de viscole puternice, dar și de advecții de aer cald și umed din sud și sud-vest, care determină intervale de încălzire și topire a stratului de zăpadă. Media anuală a temperaturii aerului este de 9,5oC. Media lunii celei mai calde (iulie) este de 21,7oC, iar a luni celei mai reci (ianuarie) de -3,5oC. Precipitațiile atmosferice înregistrează cantități medii lunare situate în jurul valorii de 500mm. Vânturile dominante sunt cele din direcția nord-est și nord, înregistrând viteze medii mai mari (4,0 m/s).

Hidrografia

Rețeaua hidrografică aparține în totalitate râului Chineja, care se varsă in lacul Brateș, străbătând orașul pe direcția nord-sud. Izvorăște din partea nordică a orașului.

Sursa: Wikipedia

Istoric

Prima atestare documentara a comunei Beresti dateaza din anul 1484, documentele atestand ca teritoriile din punctele Voinesti si Rosia au fost donate de domnitorul Stefan cel Mare unor comandanti de osti si anume: Berehoi, Focsa si Bantas. Pe aceste teritorii s-au stabilit locuitorii care au infiintat treptat comuna Beresti. Numele comunei se trage de la Berehoi, care de-a lungul anilor, si-a schimbat numele in Berescu iar satul in Beresti, nume care se pastreaza si astazi. In anul 1840 a luat fiinta targul Beresti, ca rezultat al stabilirii unor familii de negustori. In anul 1968, comuna Beresti si-a schimbat statutul in oras.

Insemnul distinctiv al orasului Beresti este stema orasului aprobata in conditiile legii care poate fi inscriptionata pe actele emise de primarie si Consiliul local, daca aceasta inscriptionare nu contravine legii.

Stema orasului Beresti are ca elemente distinctive: Hora de la Beresti, floarea de salcam si capul de bour

Sursa: http://orasulberesti.ro/?pag=prezentare

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.