Orasul Baneasa-Constanta
Asezare Geografica
Orașul Băneasa este situat în partea de sud-vest a județului Constanța în zona de podiș a platformei Dobrogei dunărene, având o suprafață de 10.970 ha.
Se află la 93 km distanță de municipiul Constanța și la 50 km de Medgidia, orașul cel mai apropiat.
Orașul Băneasa are următoarele delimitări teritoriale:
- la Nord – comuna Oltina și satul Răzoarele;
- la Est – comuna Ion Corvin, comuna Dobromir;
- la Sud – obștina Silistra (Bulgaria);
- la Vest – comuna Lipnița (România) și obștina Silistra (Bulgaria).
Orașul Băneasa are arondate patru unități, orașul principal și alte trei sate. Orașul este amplasat la o distanță de: 6 km spre V de satul Negureni, 3 km spre S de satul Răzoarele, comuna Oltina, 2 km spre N de satul Făurei 9 km spre N-V de Dobromir, 11 km spre E de Lipnița și 3 km la E de granița cu Bulgaria. Are o suprafață a intravilanului de 204 ha. Cele trei sate componente sunt: Negureni, Făurei, Tudor Vladimirescu.
Istoric
Localitatea Băneasa, este atestată istoric în jurul anului 1750, fiind iniţial un punct de întâlnire al negustorilor care traversau ţinutul Dobrogei, din stânga Dunării, sat care purta numele Parachioi (satul cu bani). Din anul 1850 este atestată ca localitate cu statut juridic, respectiv comună, având biserică, în anul 1850 şi şcoală românească la 1869.
În anul 2004, prin Legea nr. 83/2004 privind declararea ca oraşe a unor comune publicată în Monitorul Oficial nr. 310/7.04.2004, comuna Băneasa, judeţul Constanţa, a fost declarată oraş având ca sate aparţinătoare oraşului, satele Negureni, Făurei, Tudor Vladimirescu.
Satul Negureni, aparţinător oraşului Băneasa, judeţul Constanţa, este localitate atestată istoric în jurul anului 1780 fiind situate la punctul actual “Trei cişmele”. Din cauza unei epidemii locuitorii s-au mutat pe locul actualului sat în jurul anului 1800, când este atestată localitatea ca şi comună până în anul 1968 când localitatea a fost ataşată ca sat al comunei Băneasa. Satul Făurei este localitate atestată istoric în jurul anului 1800. Satul Tudor Vladimirescu este localitate atesată istoric în jurul anului 1800, până în anul 1946 având statut de comună, după care până în anul 1951 localitatea a fost ataşată ca sat al comunei Dobromir Vale. Din anul 1951 localitatea Tudor Vladimirescu a devenit comună până în anul 1968, după care a fost ataşată ca sat component al comunei Băneasa.