Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Hunedoara » Orasul Aninoasa
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Aninoasa

Orasul Aninoasa-Hunedoara

 

Asezare Geografica

 

Orasul Aninoasa este situat in partea de sud a judetului Hunedoara, in bazinul carbonifer Valea Jiului, fiind invecinat la nord-est cu municipiul Petrosani, la sud cu judetul Gorj, iar la vest cu orasul Vulcan.

Din punct de vedere geografic, orasul Aninoasa se afla la 45°25 N si 23°22 E. Depresiunea Vaii Jiului, in care este asezat orasul Aninoasa, este destul de inalta, altitudinea medie fiind de 556 m la confluenta Jiurilor, 800 m spre marginile de est si vest. in aceasta regiune se gasesc munti cu inaltimi de peste 2000 m acoperiti cu paduri intinse de foioase si conifere: Muntii Parang si Muntii Valcan.

Orasul Aninoasa este strabatut de paraul Aninoasa, de-a lungul caruia se intinde cea mai mare parte a orasului. Locuitorii localitatii sunt cu preponderenta de nationalitate romana, alaturi de care convietuiesc si cetateni de alte nationalitati: germani, maghiari, etc. Ocupatia lor de baza este mineritul.

Forma alungita a localitatii a fost determinata de reteaua hidrografica. Cel mai important rau este Jiul de Vest, care desparte orasul Aninoasa, in doua unitati geografice: Iscroni si Aninoasa. Iscroniul este mult mai mic decat Aninoasa si se intinde in regiunea cuprinsa intre podul de peste rau si DN 66.

Clima Vaii Jiului si implicit a orasului Aninoasa este de munte. Temperatura medie in luna ianuarie este cuprinsa intre -6 si -3°C, iar in luna august intre 14 si 20°C.

 

Istoric

 

Aparitia si dezvoltara orasului sunt legate de inceputurile mineritului. Prima mentiune cunoscuta despre Valea Jiului, in general, este actul de danie datand din 1493 prin care regele Ungariei, Vladislav al II-lea (1490-1516), acorda lui Mohai Kendeffy locuri din Valea Jiului ca: Pitrele, Malae, Rathond, Morysavar, Nyakmezy, ca apartenente ale mosiei Rau de Mori din districtul Hategului. Acestea nu erau indicate ca localitati, ci ca locuri de pasunat.

Doua secole mai tarziu, in Conscriptia Romanilor din Transilvania (1750), erau enumerate si cateva orase din Valea Jiului :

Olah Zsij (Jiul Romanesc) cu 250 locuitori, biserica, un preot si un cantor (probabil parte din Coroiesti-Vulcan si parte din Aninoasa)
Iszkron Zsij (Jiu Iscroni) cu 110 locuitori si o biserica (probabil Iscroniul propriu-zis)
Szerduk Zsij (Jiu Surduc) cu 105 locuitori si o biserica (probabil vechea denumire pentru Barbatenii de Jos, zona Iscroniului, spre defileu)
Orasul Aninoasa are o istorie scurta in timp. Aninoasa are o istorie scurta. Intemeierea localitatii si dezvoltarea ei sunt legate de dezvoltarea mineritului in zona, prin infiintarea exploatarii carbonifere, care si-a inceput activitatea in 1890 si a fost amplificata mereu. Localitatea a fost mentionata documentar prima data in anul 1442 sub forma unei asezari intinse ca suprafata si se numea Barbatenii de Jos care, dupe cum spune legenda, a fost numita astfel, dupa colonistii care s-au asezat aici si care veneau din regiunea raului Barbat. Cu toate acestea, vechimea asezarii este mult mai mare, locurile fiind cunoscute pentru prelucrarea lemnului inca din perioada daco-romana. Numele asezarii a fost schimbat mai tarziu, acest nume fiind mentionat pentru prima data in anul 1733.

Ulterior, s-a dezvoltat o alta asezare, numita Anena, descrisa intr-un document datand din 1442, ca fiind o regiune mare, regiune care a devenit ulterior Aninoasa. Dupa parerea marelui istoric Nicolae lorga, numele orasului vine de la copacul anin, a carui scoarta era folosita pentru vopsirea imbracamintei. Formarea localitatii a fost favorizata de deplasarea populatiei din Tara Hategului, in secolele XI – XIII, hotarele Tarii Hategului intinzandu-se pana la hotarele de azi ale localitatilor Vaii Jiului.

A fost atestata ca localitate in 1913. Din punct de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, pana in anul 1968 orasul a fost organizat in doua comune: Aninoasa si Iscroni, vechile denumiri fiind “Anena” respectiv “Barbatenii de Jos”. Din anul 1968 a fost organizata in comuna suburbana.

In anul 1989 Aninoasa a primit statutul de oras, datorita importantei economice pe care o are in Valea Jiului, prin Legea 1/1989 a reimpartirii teritorial-administrative a tarii.

In anul 1989 Aninoasa a primit statutul de oras, datorita importantei economice pe care o are in Valea Jiului, prin Legea 1/1989 a reimpartirii teritorial-administrative a tarii.

In anul 1990 prin reintoarcerea la Legea 2/1968 privind impartirea teritorial-administrativa a tarii se face urmatoarea modificare: localitatea Aninoasa ramane oras cu satul apartinator Iscroni, al carui teritoriu se restrange de la podul de peste Jiul de Vest pana la drumul national DN 66.

Prin recensamantul populatiei din martie 2002 in orasul Aninoasa, s-au inregistrat 5.147 de persoane din care 5.120 persoane stabile.

 

Sursa: http://www.aninoasa.ro/subcat.asp?categ=3&subcateg=2

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.