Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Hunedoara » Municipiul Vulcani
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Vulcani

Municipiul Vulcani-Hunedoara

 

Asezare Geografica

 

Localitatea Vulcan este situată la poalele Munților Vâlcan și este traversată de drumul național DN 66A, care face legătura între Vulcan și Valea de Brazi.

Orașul se află la o distanță de circa 12 km de municipiul Petroșani și de circa 110 km de municipiul Deva (reședința județului Hunedoara).

În prezent Vulcanul se întinde pe o suprafață de 8.731 ha și are două localități componente: Dealu Babii (localitate situată în partea nordică, pe DJ 66 Vulcan-Merișor) și Jiu-Paroșeni (localitate situată în partea vestică a municipiului, pe DN 66A Petroșani-Uricani).

Vulcanul și-a luat denumirea de la Pasul Vâlcan aflat în zona Munților Vîlcan, pas de trecere între Valea Jiului și nordul Olteniei. Vulcanul este mărginit de orașul Aninoasa la est, municipiul Lupeni la vest, comuna Bănița la nord și județul Gorj la sud.

Este a doua localitate a Văii Jiului ca mărime, după municipiul Petroșani, și este traversat de la vest la est de râul Jiul de Vest.

Rețeaua hidrografică a municipiului este reprezentată de râul Jiu de Vest și afluenții acestuia:

  • Sohodol, Baleia, Căprișoara, Mohora, Morișoara, Valea Lupsească, Valea Socănească, Valea Ungurului pe partea dreaptă;
  • Valea Buganilor, Valea Lupului, Crividia, Plesnitoarea pe partea stângă.

Sursa: Wikipedia

 

Istoric

 

Localitatea s-a format prin unirea satelor Crivadia şi Vaidei care erau locuite de ţărani veniţi din Ţara Haţegului. A fost menţionată documentar pentru prima dată în 1462 ca aşezare rurală cu numele Wolkan. Localitatea a fost devastată de turci în anii 1455 şi 1787. Lângă cele două nuclee originare, începând cu 1857 s-a dezvoltat colonia de muncitori a Societăţii Transilvania de Vest pentru exploatarea cărbunelui. Până în anul 1870, când a fost construită linia de cale ferată Simeria – Petroşani, Vulcan a jucat rolul de centru economic şi administrativ al Văii Jiului.

În 1953, pe fondul redeschiderii minei şi a construirii termocentralei Paroşeni, localitatea Vulcan a fost declarată oraş.

Sursa: http://www.judetulhunedoara.com/vulcan.html#top

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.