Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Bihor » Municipiul Salonta
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Salonta

Municipiul Salonta-Bihor

 

Asezare Geografica

 

Municipiul Salonta este situat in partea de vest a Romaniei, in sud-vestul judetului Bihor, fiind strabatut de principala artera feroviara si de sosea din vestul tarii, facand legatura intre Oradea – Arad – Timisoara.

De Municipiul Oradea – resedinta judetului – se afla la o distanta de 39 km, foarte aproape de viitoarea autostrada ce va lega Oradea – Cluj Napoca – Bucuresti.

Istoric

 

Municipiul Salonta, al doilea ca numar de locuitori din judetul Bihor dupa municipiul Oradea, este asezat in extremitatea vestica a tarii, langa granita cu Ungaria.Conditiile naturale specifice zonei de campie au favorizat existenta asezarilor omenesti din cele mai vechi timpuri. Prima atestare documentara a localitatii Salonta dateaza in anul 1332 cand, intr-un act papal, asezarea este numita “socerdas de Ville Zalantha”. Ulterior, numele localitatii a suferit mai multe modificari, pentru ca, in anul 1587 sa se ajunga la forma “Szalonta”.

Pana in secolul XVI Salonta apartine familiei nobiliare Toldi si nu are mare importanta in zona, mal ales datorita situariiin vecinatatea Cetatii Culiser, puternic centru politico-economic si care in secolul XII a fost ridicata la rangul de oras. in aceasta perioada satul Salonta cuprindea aproximativ 50 de case asezate intre mlastini si stuf avand circa 250-300 locuitori.

Turcii distrug in 1598 atat Cetatea Culiser cat si vatra veche a Salontei. Cetatea nu va fi repopulata dar, dupa o scurta perioada de timp, Salonta se reface. Faptul se datoreaza intoarcerii unei parti din populatia refugiata si asezarii aici din ordinul principelui Ardealului, Bocskai Istvn, a trei sute de osteni liberi ce aveau ca sarcina apararea tinuturilor de margine impotriva turcilor. in aceeasi perioada, se ridica turnul de paza din centrul asezarii, cunoscut azi ca “Turnul Ciunt”, ce servea ca post de observare. Ostenii Salontei au primit importante suprafete de pamant si se bucurau de privilegii care mai tarziu au fost sporite prin acordarea titlurilor nobiliare.

Privilegiile si libertatile acordate locuitorilor au determinat cresterea numerica a populatiei orasului si transformarea lui intr-un puternic centru economic, mai ales in urma dreptului de a organiza targuri.

Sursa: http://www.salonta.net/ro/fooldal.htm

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.