Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Bacău » Municipiul Onesti
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Onesti

Municipiul Onesti-Bacau

 

Asezare Geografica

 

  • 46 grade si 15 minute latitudine nordica
  • 26 grade si 45 minute longitudine estica
  • 175 metri altitudine
  • În depresiunea Tazlau – Casin
  • La intersectia drumurilor Bacau -Brasov Adjud-Ghimes
  • Zona deluroasa cu altitudini cuprinse intre 300 si 600 metri

Date generale:

  • 4.367 ha – suprafata totala
  • Clima temperat – continentala (temperaturi cuprinse intre -25 grade C iarna si +35 grade C vara)
  • Vegetatie specifica zonei temperat – continentale: conifere, foioase, plante urcatoare si plante rare in rezervatia naturala “Perchiu”
  • Spatiu locativ constituit, in principal din blocuri cu 2 pana la 10 nivele
  • 5 cartiere cu locuinte individuale: Slobozia, Cuciur, Borzesti, Buhoci, 6 Martie
  • Localitatea este sistematizata conform proiectului aprobat in 1957

Resurse naturale:

  • petrol (din zona Moinesti, Comanesti, Dofteana)
  • sare (mina Tg. Ocna)
  • lemn (padurile din jurul orasului – 250 ha)
  • piatra naturala (de la Slanic Moldova)

sursa: http://www.onestionline.ro/onesti.htm

Istoric

 

Oneştiul a fost la început un mic satuc pe moşia Oneşti, o piaţă de apă unde se întâlnesc Trotuşul şi Oituzul, Caşinul şi Tazlăul, unde se întâlnesc drumurile transcarpatice Oituz, Uz – Palanca cu drumurile podişului moldovenesc. Este un important centru de viaţă economică din Moldova, datând din timpul orânduirii feudale, care mai întâi s-a dezvoltat ca o aşezare cu caracter agricol fiind proprietatea diferiţilor feudali locali sau veniţi din altă parte.

 D e z v o l t a r e a Municipiului   O n e ș t i a fost un proces de lungă durată care a inceput cu vânzarea produselor agricole, comerţul cu lemnele şi o găzărie.
Prin anul 1842 se construieşte prima moară de piatră din centrul oraşului Oneşti, la care au lucrat robii de pe moşia moşierului Aslan, apoi alte mori mici de apă.
Apoi s-au inființat două velniţe boiereşti de fabricat ţuică din cereale, precum şi două ateliere de fierărie şi două hanuri pentru desfacerea unor produse alcoolice fabricate în zonă și produse agricole.

La începutul      Secolului    XX     iau fiinţă diferite exploatări forestiere cu sediul în Oneşti. La începutul anilor ’50 începe dezvoltarea industrială a Oneştiului. În anul 1952, comuna Oneşti este declarată oraş, iar în anul 1968 oraşul Oneşti este declarat municipiu. În anul 1956 sunt puse în funcţiune primele instalaţii la Rafinăria Oneşti şi Termocentrala Borzeşti. În anul 1960 sunt puse în funcţiune primele instalaţii la Uzina Chimică, iar în anul 1962 primele instalaţii la Uzina de Cauciuc. În anul 1974 este pusă în funcţiune Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzeşti.
De asemenea, în municipiul Oneşti s-au mai construit Fabrica de Produse Lactate (1977), Fabrica de Pâine (1978), Fabrica de Confecţii (1976).
Toate acestea au transformat municipiul Oneşti într-un puternic centru industrial.
În această perioadă au fost construite 5 licee, 7 şcoli generale, 12 grădiniţe, un spital municipal cu 824 paturi, un leagăn de copii, 6 creşe, un hotel de 226 locuri şi peste 19.000 apartamente în prezent, când Oneștiul este în etapa schimbărilor democratice actuale.

Oneştiul s-a dezvoltat ca un centru economic, meşteşugăresc şi comercial, devenind un mic orașel în locul vechiului târg “Trotuş” datorită aşezării sale prielnice la întâlnirea drumurilor comerciale care au permis extinderea și dezvoltarea sa continuă până în zilele noastre, la mărimea și nivelul actual, așa cum îl știm acum …

… cu realizările prezente, priorități, măsuri și direcții strategice de acțiune și dezvlotare durabilă acum și viitor, în  Municipiul  O n e ș t i

Sursa: http://www.onesti.ro/index.php/monografie

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.