Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Bacău » Municipiul Moinesti
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Moinesti

Municipiul Moinesti-Bacau

 

Asezare Geografica

 

Municipiul Moinești este situat în partea de nord-vest a județului Bacău, la 45 km distanță de municipiul Bacău și la 8 km distanță de Comănești;

Componența: Moinești – centru administrativ, Hângani, Vasâiești, Lunca-Dealu Mare, Lucăcești, Micleasca, Albotești și Gazarie – cartiere;

Căi de acces: DN 2G, legături cu mun. Bacău (45 km.), oraș Comănești (8 km.), DN 11A: oraș Tîrgu-Ocna (30 km.), stațiunea Slănic Moldova (46 km.), mun. Onești (45 km.); cale ferată Moinești-Comănești;

Suprafața: 5490 ha, ~55 kmp;

Populația: ~21500 locuitori (date partiale Recensamint 2011), din care 65% persoane apte de muncă.

Istoric

 

“Domnia” este principala instituție centrală a statului feudal Moldova, al cărei deținător reunește calitatea de mare voievod, comandant suprem al oastei, cu aceea de domn, ,,singur stăpânitor” deci șef al unui stat independent și suveran. Tot “Domnia” este aceia care emitea hrisoave, acestea fiind principalele documente în care este datat Moineștiul pentru prima oară.

Hrisoavele privitoare la schimbul de proprietate se refereau, în general, la daniile pe care le facea celor credincioși domnului în îndeplinirea unor misiuni militare, în lupte, din domeniul domnesc (destul de puternic la început față de domeniul bisericesc și cel boieresc). În timpul domniei lui Ștefan cel Mare se amintește despre Moinești atunci cînd o parte din oastea lui Matei Corvin, regele Ungariei, învins de domnitorul moldovean, în lupta de la Baia, 1467, s-a retras spre Transilvania pe drumul ce trecea prin Moinești.
În lucrarea ,,Descriptio Moldaviae”, 1716, Dimitrie Cantemir menționa ca pe ,,Tazlaul Sărat, nu departe de satul Moinești, în ținutul Bacăului, curge dintr-un izvor păcură amestecată cu apă, de care se servesc țăranii ca să-și ungă carele.”
Pe harta lui Bawer, 1783, este menționat satul Moinești.

În noile condiții istorice, din secolul al XVIII-lea, procesul de urbanizare a înregistrat un curs ascendent. Din această perioadă dateaza și târgul Moinești – apare, deci, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, adică în prima etapă a formării târgurilor din Moldova (1774-1869). Primul document în care Moineștiul este nominalizat ca târg este acela din anul 1832, când avea 188 de case și 588 de locuitori. Târgul Moinești era loc de întâlnire pentru locuitorii de pe Valea Trotușului și Valea Tazlăului, pentru cei veniți din Transilvania.
Așezarea Moinești a fost încadrată în rândul târgurilor până în anul 1864, când, în urma aplicării Legii de organizare administrativă și a Legii comunale, a devenit comuna rurală.
În anul 1921 Moineștiul devine comună urbană și odată cu aceasta crește funcția lui administrativă. Acum Moineștiul era reședința comunei urbane și în același timp reședința plasei Tazlău. Din comuna urbană Moinești făceau parte localitățile Dealu Mare, Lunca, Moinești, Pârâu.

 

În anul 2001 orașul Moinești a fost declarat municipiu. Acestă hotărâre a fost luată de Parlamentul României care a adoptat Legea privind declararea ca municipiu a orașului Moinești, județul Bacău.

Sursa: http://www.moinesti.ro/pagina/viceprimari

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.