Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Bihor » Municipiul Marghita
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Marghita

Municipiul Marghita-Bihor

 

Asezare Geografica

 

Municipiul Marghita, unul din cele mai tinere orase din Romania, se afla in nord – vestul tarii, in zona de nord a judetului Bihor, la numai 30 km de frontiera dintre Romania si Ungaria. Distanta fata de Oradea, centrul administrativ al judetului Bihor, este 57 km nord-est. Localitatea(mentionata documentar in anul 1216, declarata oras in anul 1967 si declarata municipiu in anul 2003) se gaseste pe malul drept al raului Barcau, la contactul dintre Dealurile Viisoarei si Campia Barcaului, aproape de confluenta acestuia cu Valea Bistrei.

Coordonatele geografice ale orasului: 22°33” longitudine estica si 47°34” latitudine nordica. La sudul Marghitei, drumul judeþean 191 leaga orasul de Oradea, iar la nord se continua catre Tasnad, Carei si Satu Mare. Drumul national 19B plaseaza Marghita intre Sacuieni si orasul Simleul Silvaniei din judetul Salaj. Cel mai apropiat aeroport este aeroportul international de la Oradea. Totodata, Marghita se afla situata la numai 5 km de viitoarea autostrada Brasov-Bors-Budapesta care va lega centrul Europei de Marea Neagra, ceea ce deschide noi perspective pentru economia si turismul din zona, avand de asemenea in vedere potentialul balnear al localitatii. Calea ferata leaga Marghita de Sacuieni (de unde se poate ajunge apoi la Oradea si Satu Mare) si de Simleul Silvaniei, prin intermendiul a doua trenuri personale. Accesul cu masina personala sau alte mijloace de transport in comun sunt insa preferate legaturilor pe calea ferata.
Forma de relief pe care se aflã asezat orasul, este înconjurata in partea nord-estica si sud-estica de dealuri cu pante domoale, cu altitudine medie redusa(135 m), ale caror ultime prelungiri spre ses dau tinutului, in ansamblu, un aspect colinar. Temperatura medie anuala pentru orasul Marghita este de 10,5 °C, fiind superioara mediei anuale pe tara. Temperaturile medii ale lunilor de iarna sunt cuprinse între 1-0 °C, luna cea mai rece fiind ianuarie, cu o temperatura medie de -1,5 °C, iar cea mai calduroasa este iulie, cu valoarea medie de 21 °C.

Istoric

 

Din punct de vedere istoric, municipiul Marghita face parte din tinutul Bihorului ( Tara Crisurilor ). Dupa o veche legenda, Marghita ca asezamant omenesc ar fi existat inca de prin anii 500 dupa Hristos, fiind situata in spatiul vechii Dacii libere romanizate. Spre finele primului mileniu , Marghita impreuna cu tot tinutul Bihorului faceau parte din tinutul voievodatului lui Menumorut.

Legendele povestesc ca numele asezarii a avut, de-a lungul vremii, trei variante: Marghiurita, Margitfalva si Marghita. Prima zice ca numele vine de la campul cu margarete, in timp ce alta sustine ca localitatea, aflandu-se vremelnic pe domeniul fiicei regelui maghiar, numita Margit, a luat numele acesteia. Unii istorici sustin ca denumirea provine de la o mica bisericuta cu hramul Sfintei Margareta, care ar fi existat pe aceste meleaguri cu secole in urma.

Prima atestare documentara a asezarii dateaza din anul 1216. Dovezile arheologice atesta ca, inca de la inceputul sec.XIII, pe dealul numit Dealul Viilor, in partea de rasarit a actualului oras, exista un grup redus de case ( intre 16-40 ) cu o populatie mixta de romani si maghiari.

Inca din perioada Evului Mediu, Marghita a fost considerata un puternic centru mestesugaresc cu targ unde, vinerea, se adunau oamenii din zona Bistrei, Barcaului, Husasaului si Ierului, traditii care se pastreaza si astazi.

Marghita a avut statutul de targ inca de prin anul 1500, dar a cunoscut o mai mare dezvoltare in epoca moderna. Creste numarul manufacturilor si se diversifica productia de piata. In localitate lucra un numar mare de mestesugari: cizmari, fierari, olari si croitori.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Marghita avea in jur de 5000 de locuitori, dupa primul razboi mondial cca 7000, iar la jumatatea secolului XX, populatia orasului s-a ridicat la peste 10 000 de locuitori. Dupa al doilea razboi mondial, Marghita a cunoscut o dezvoltare riguroasa din punct de vedere economic, transformandu-se intr-o comuna industrial-agrara, cu puternice ateliere si fabrici de confectii imbracaminte si incaltaminte, mobila, masini-unelte si puternice unitati agro-zootehnice.

Evolutia localitatii de la centru de plasa, raion, iar in 1967 oras, demonstreaza dezvoltarea dinamica a actualului centru administrativ.

Revolutia din 1989, care a dus la prabusirea regimului comunist, a deschis si pentru Marghita un drum nou. S-a inceput procesul de privatzare, s-au restituit pamanturile si s-au infiintat mai multe societati comerciale private. Multi oameni si-au deschis propria afacere. Partidele politice democratice, interzise de comunisti timp de 5 decenii, isi fac din nou simtita prezenta.

In 23 decembrie 2003 Marghia a fost declarat Municipiu.

Municipiul Marghita are ca subdiviziuni administrativ-teritoriale doua sate: Ghenetea si Chet.

Prima atestare documentara a satului Ghenetea este din anul 1332. S-au descoperit dovezi arheologice inca din sec.III-IV, care sunt atribuite dacilor liberi din bazinul Barcaului.

In ceea ce priveste satul Chet, prima atestare documentara este din anul 1397. S-au descoperit dovezi arheologice din epoca bronzului pe fosta ferma Lukasky.

 

Sursa: http://www.marghita.ro/pages/cultura/istoria.php

 

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.