Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Cluj » Palatul Rhédey din Cluj
GEKO's WorkGroup Inc.
220px-Rhedey_Palace_of_Cluj-Napoca2

Palatul Rhédey din Cluj

Palatul Rhédey din Cluj

Palatul Rhédey (Piața Unirii nr.9, colț cu str. Napoca) își are numele de la familia care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea actuală este opera arhitectului Lajos Pákey.

Istoric

În jurul anului 1500, aici se aflau patru case de patricieni clujeni. Pe locul lor s-a ridicat Palatul Rhédey în stil eclectic. În acea epocă, strada Napoca de astăzi se numea ulița Fânului, întrucât din zona complexului Hașdeu până aproape de Mănăștur se întindeau Fânațele Clujului.

Palatul Rhédey își leagă numele, prin sala de bal, și de istoria teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă amintește că in acest loc s-a permanentizat o primă instituție maghiară de teatru din Cluj, la 17 noiembrie 1792.

În anii 1680-1690, clădirea a fost cumpărată de aristocratul László Székely. Soția acestuia, Sara de Bulușd era, se pare, fiica unui boier din Moldova. Din inițiativa Sarei și sub supravegherea ei, clădirea a fost refăcută în 1698. În curtea interioară, pe partea stângă de la intrare, se păstrează și azi blazonul Sarei.

În secolul al XVIII-lea, casa este unificată cu alte trei case vecine de pe ulița Fânului (strada Napoca). Tot atunci, proprietarul János Rhédey adaugă vechii clădiri încă un etaj. Pe frontispiciul imobilului se găseste blazonul lui Rhédey, cu inițialele RJ și semnul coroanei de nobil cu nouă perle vizibile, însemnul rangului de „conte”. A mai existat încă un blazon pe peretele clădirii, distrus în anii ’50 ai secolului XX și refăcut recent ce ocazia renovării clădirii.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

palatul-wass1

Palatul Wass din Cluj

Palatul Wass din Cluj Palatul Wass din Cluj-Napoca este o clădire situată în Piața Unirii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.