Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
BCUCLUJ_FCS_ILUSTR_3460_a

Palatul Poștei

Palatul Poștei- Brașov

 

Muzeul Imnului National Casa Muresenilor a deschis o expozitie care ofera informatii interesante despre cum functionau serviciile postale la Brasov in anii 1800.

In expozitie puteti afla ca la inceputul secolului 19, scrisorile, coletele si banii erau transportate de trasuri cu cai. Putini brasoveni stiu ca denumirea Livada Postei isi are originea la sfirsitul secolului 18, cind in zona actualei Biblioteci Judetene pasteau caii postalioanelor.

Tot in aceeasi zona, in cladirea actualului Rectorat al Universitatii Transilvania, a functionat circa doua decenii Oficiul Postei si Telegrafului. Asta s-a intimplat chiar inainte de 1906, an cind a fost dat in folosinta Palatul Postei, in care functioneaza si azi Oficiul Postal nr.1 al Postei Romane.

In secolul 19, au luat amploare scrisorile, cartile postale si telegramele. Prin intermediul plicurilor se trimiteau documente, bani, mesaje sau chiar declaratii de dragoste. Uneori, mesajele erau “codate” prin locul si pozitia in care se lipeau timbrele pe plicuri. Vizitatorii expozitiei pot experimenta cum se facea acest lucru.

Aparitia telegrafului a revolutionat trimiterea de mesaje intre oameni, prin viteza de transmitere. Serviciul acesta ii facea insa pe brasoveni sa scoata mai multi craitari din buzunar.

In prezent, o parte din serviciile din trecut au disparut. In Romania, telegrama, care o perioada a fost trimisa prin telex, a fost inlocuita la inceputul anilor 2000 cu mesajele online de tip e-Post. Ultima telegrama din lume, a fost trimisa in acest an, in data de 14 iulie, in India. Vederile, felicitarile si scrisorile sint inlocuite acum de mesaje si fotografii trimise prin Internet sau telefonul mobil.

Vizitind expozitia puteti asculta la casti scrisori ale veacului citite de actori, puteti afla cum se puteau trimite bani prin posta, ce fel de lucruri se puteau expedia prin colet postal, ce surprize aveau clientii cind primeau acasa coletele postale, cum functionau abonamentele la ziare sau la ce riscuri se expuneau postalioanele in timpul curselor. Toate acestea le puteti face pina in luna decembrie, atunci cind expozitia va fi inchisa.

 

Sursa: http://webtvbrasov.blogspot.ro/2013/09/posta-brasoveana-in-secolul-xix.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

126277809294954.jp

Palatul Justiției

Palatul Justiției- Brașov   În anul 1900, preşedintele Tribunalului Regal dl. Georg von Weer a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.