Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
index

Palatul Poștei

Palatul Poștei- Galați

 

Primul document privind existenta serviciilor postale pe teritoriul tarii noastre este “Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitatile erau obligate sa puna la dispozitia curierilor domnesti mijloace de transport, cai si carute pe doua roti, numite olace. La începutul ei, posta cuprindea mai ales serviciul de transport al calatorilor si al corespondentei oficiale a domnilor si marilor dregatori.

În a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileste ca toti curierii sa treaca la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru calatori si functionari – asa numitele hanuri de posta, grajduri pentru cai si se accepta si calatoria publicului cu postalioanele, contra unei taxe. Pâna la Revolutia din 1848, postele au fost arendate unor particulari, de regula pentru perioade de câte 3 ani.

Între anii 1829-1834 , generalul Pavel Kiseleff a luat o serie de masuri administrative pentru îmbunatatirea postelor din Muntenia si Moldova. Astfel, în Moldova , functionarea postei a fost data în arenda pentru anii 1831-1834. Arendarea functionarii postei a continuat pâna la 1848, concomitent cu extinderea curselor si introducerea de noi mijloace de transport (brasovencele). În anul 1854 la propunerea austricilor s-a început construirea în Moldova a primelor linii telegrafice Cernauti-Suceava-Falticeni-Iasi-Vaslui-Bârlad-Tecuci, iar de aici la Focsani si Galati. În urma unor alte trtative s-a realizat jonctiunea retelelor telegrafice ale Munteniei cu cele din Moldova între localitatile Braila-Galati si prin Focsani. Aproape concomitent s-au deschis oficii telegrafice la Iasi, Tecuci, Bârlad, Izmail, Focsani si Galati unde seful oficiului era Cezar Librecht. În Galati telegraful si posta functionau din 1856, servind , la început, intereselor familiale deoarece taxele erau foarte mari.

La 20 februarie 1887, comuna Galati a înfiintat o linie telefonica între primarie, politie, localul pompierilor, comisii si parchet.

Desi exista de ceva timp un credit pentru constructia unui local al postei în Galati, lipsa terenului aferent a facut imposibila realizarea acestuia. De abia în 1894 va fi achizitionat de catre Ministerul de Interne un teren, situat pe str.Municipala, apartinând  lui Leibis Goldberg, proprietar si comerciant.

La 27 iulie/9 august 1906 la Bucuresti, Directia Generala a Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor încheie cu inginerul- arhitect  Virgiliu Em.Halaceanu, din Iasi, câstigatorul licitatiei, contractul pentru cladirea localului propriu pentru instalarea serviciului de posta, telegraf, telefon, din orasul Galati si a locuintei dirigintelui.

La 29 iulie 1906 încep lucrarile, cladirea, construita din beton si caramida, fiind gata în anul 1908. La 9 martie 1909 Directia Generala a Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor anunta Primaria Galati , de mutarea oficiului central în noul local.

Suprafata cladirii este de 2100 mp si se desfasoara pe subsol, parter si etaj

Sursa: http://www.galati.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=2372

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

899_001

Palatul Episcopal

Palatul Episcopal- Galați   Palatul Episcopal al Dunării de Jos a fost construit în perioada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.