Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
1

Palatul Pleșa

Palatul Pleșa, Obârșia de Câmp- Mehedinți

 

Castelului Plesa din Obarsia de Camp, construit in 1892 de boierul Gheorghe Plesa in stilul castelelor de pe Valea Loirei, i-a fost redata splendoarea anilor 1880.  Legenda locului spune ca tatal boierului Gheorghe Plesa, cojocarul satului pe timpul Imperiului Otoman, oferea gazduire reprezentantului turc care venea sa stranga birurile din zona. Intr-o noapte, tatal viitorului boier, vazand sacii de galbeni stralucitori, i-a pus gand rau turcului. Cand acesta a apucat drumul catre Istanbul, cojocarul impreuna cu cativa amici l-au urmarit, iar intr-o noapte l-au omorat si i-au furat sacii de galbeni. La putin timp, cojocarul a cumparat peste 500 ha de pamant in Obarsia de Camp si in Cetate-Dolj.  Unul dintre cei doi fii ai sai, Gheorghe Plesa, beneficiind de o avere impresionanta din partea tatalui, a hotarat sa-si faca studiile si sa traiasca in Franta. Aici a fost licentiat in Drept si tot aici ar fi trait singura poveste de dragoste. Gheorghe Plesa a promis bogatei frantuzoaice cu care urma sa se casatoreasca un castel ,,maret si aparte”, acoperit cu monezi de aur. In 1882, Castelul Plesa era gata sa-i primeasca pe indragostiti. Toate piesele componente ale cladirii au fost construite in Italia si transportate cu vasele pana in Portul Gruia, de unde taranii din zona le-au adus pana la Obarsia de Camp cu carele in asa-numita “corvoada”, aici constructorii doar imbinandu-le. Decoratiile interioare au fost executate de o adevarata pleiada de pictori specialisti din intreaga lume, ceva asemanator gasindu-se astazi doar pe Valea Loirei in Franta. Coloanele din marmura, scarile din lemn sculptat, semineul si oglinzile venetiene dadeau castelului un adevarat aer frantuzesc. Picturile, bibelourile si biblioteca impunatoare se spune ca erau unice. Unica in Romania de atunci era si centrala termica pe lemne ce asigura caldura in camere  prin intermediul tevilor si caloriferelor masive ce se pot vedea si la ora actuala. Din fata castelului nu lipsea nici fantana arteziana. Constructia a fost prevazuta si cu balcoane de marmura pe toate cele patru laturi. Numai ca frantuzoaica a refuzat casatoria cu boierul Plesa, deoarece castelul nu avea WC-uri interioare, iar acoperisul nu era facut cu monezi de aur. Stapanul a murit la 90 de ani, in Franta, necasatorit. Fara mostenitori, castelul a ramas al nimanui.

In anul 1948, Castelul Plesa a trecut in folosinta unui SMT, aici fiind birourile tuturor sectiilor din zona de sud a judetului. Neputand face fata cheltuielilor de intretinere a cladirii, SMT-ul renunta la acest sediu prin anul 1971, castelul ramanand “in grija primariei”. Disparitia obiectelor de interior a inceput insa dupa 1972. La acea vreme acolo erau cazati muncitorii si militarii care erau adusi pentru muncile campului. Au disparut bibelourile, oglinzile venetiene, piesele de interior si chiar biblioteca.

In momentul de fata, imobilul a fost concesionat  pe 49 de ani unui investitor ce urmeaza sa l refaca

Sursa: http://www.mehedinti.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=1011

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

DSC9946-copy

Palatul Domnesc, Strehaia

Palatul Domnesc, Strehaia- Mehedinti   La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc recepţia finală a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.