Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
04_fotoistorie_copy21

Palatul Nifon

Palatul Nifon- Bucuresti

 

În 1891, pe locul Hanului Greceanu-Dedu, astăzi intersecţia Calea Victoriei cu strada Doamnei, era construit un palat. Planurile clădirii fuseseră întocmite de un architect foarte apreciat de Carol I, Paul Gottereau.

Iar Palatul se numea, se mai numeşte încă, al lui Nifon Rusailă. Nifon a fost un monah ortodox de origine aromână, uns mitropolit-primat al României în 1865. A rămas în istorie ca un cleric cu viziune şi convingeri progresiste. Printre altele, i se recunosc meritele de a fi refăcut pe cheltuială proprie câteva lăcaşuri de cult şi, mai ales, de a fi pus în practică, la propunerea lui A.I.Cuza, reforme care loveau destul de tare în privilegiile slujbaşilor bisericii. Cea mai cunoscută dintre ele – secularizarea.

Palatul ridicat la aproape douăzeci de ani după moartea mitropolitului (1875) îi cinstea amintirea.

În perioada comunistă, clădirea Nifon a fost acaparată de “stat”. Adică, de nimeni. La parterul ei a apărut un magazin de “Confecţii”, care a funcţionat mult timp, chiar şi după ’89. La un moment dat, locul confecţiilor – care sunau şi arătau prea comunist pentru tranziţia spre capitalism prin care treceam – a fost preluat de “Incomo d’Italia”, o firmă italienească de îmbrăcăminte. “Incomo” a trecut de-a lungul timpului prin nenumărate reamenajări, diversificări de marfă, recalibrări de calitate – de la medium la high – şi creşteri aferente de preţuri, astfel încât magazinul poziţionat într-un “vad” bun reuşea mai degrabă să sperie vizitatorii decât să-i îmbie la cumpărături. Oamenii cu venituri modeste intrau cel mult ca să-şi clătească ochii. Iar cei care îşi permiteau articole de firmă strâmbau din nas la ofertele italieneşti.

…Clădirea a redevenit Palat şi a intrat în patrimoniul Patriarhiei. Apartenenţa Palatului la domeniile Patriarhiei (care până în 1939 s-a numit Mitropolie) este mai degrabă subînţeleasă, nu neapărat şi probată prin dovezi mediatizate – înscrisuri de împroprietărire, donaţie sau altceva. Se vorbeşte despre o preluare cu chin şi cântec, o retrocedare… de suflet, în logica şi spiritul funcţiei deţinute de Nifon Rusailă, înainte ca regele Carol I să-i dedice construcţia.

După trei luni de reamenajări, la sfârşitul lunii septembrie a.c., Patriarhul Daniel a sfinţit un nou magazin la parterul Palatului Nifon din Calea Victoriei colţ cu strada Doamnei.

“Galeriile Cuvântul Vieţii” fac parte din lanţul de 12 magazine ale Serviciului de Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cu alte cuvinte, magazinul comercializează icoane şi cărţi bisericeşti pe înţelesul prostimii tuturor, religie popularizată, broşuri cu vieţile sfinţilor, acatiste cu rugăciuni, etc…

 

 

Inutil să adaug că în cele câteva luni care s-au scurs de la deschidere, prin “Galeriile Cuvântul Vieţii” bate vântul. Mai ceva decât pe vremea confecţiilor italieneşti.

Sursa: http://www.danap.ro/palatul-nifon-in-circuitul-serviciului-de-colportaj/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

l_21716

Palatul Voievodal

Palatul Voievodal (Curtea Veche)- Bucuresti   Muzeul Curtea Veche, organizat în vestigiile Palatului Voievodal, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.