Palatul Jean Mihail, Craiova- Dolj
Resedinta construita pentru unul din cei mai bogati romani din perioada interbelica, cladirea ce adaposteste Muzeul de Arta din Craiova a suferit numeroase degradari in timp, atat din cauza unor fenomene naturale, cat si a interventiilor neautorizate care s-au efectuat de-a lungul timpului.
Cu o investitie de peste 25 milioane de lei, proiectul “Consolidarea si restaurarea Palatului Jean Mihail – Muzeul de Arta Craiova” va contribui la dezvoltarea turismului local printr-o crestere cu 7% a numarului anual de turisti care viziteaza acest obiectiv de patrimoniu, reprezentativ pentru municipiul Craiova.
O poveste incredibila
Edificata in stilul academismului francez, cu elemente arhitecturale ce apartin barocului tarziu, palatul este remarcabil atat prin bogata arhitectura exterioara, cat si prin amenajarile interioare realizate din materiale de cea mai buna calitate: scara de onoare din marmura de Carrara, candelabre din cristal de Murano, oglinzi venetiene, stucatura aurita, plafoane pictate, pereti tapisati cu matase de Lyon, luminatoare cu vitralii, plafoane din lemn sculptat s.a.
Inca de la inceput, resedinta a fost prevazuta cu instalatie electrica si incalzire centrala. Pe tema palatului exista si o legenda care spune ca proprietarul Constantin Mihail a cerut regelui aprobarea sa acopere palatul cu monede de aur si ca raspunsul ar fi fost afirmativ, cu conditia ca monedele sa fie asezate in dunga…
Regio contribuie la restaurarea cladirii de patrimoniu
Palatul Jean Mihail, care adaposteste Muzeul de Arta, se afla acum in proprietatea publica a judetului Dolj si in administrarea Muzeului de Arta Craiova. Lucrarile de consolidare si restaurare ale palatului au fost demarate la sfarsitul anului 2009, la initiativa Consiliului Judetean Craiova, pentru a valorifica potentialul turistic cultural, si se vor finaliza la inceputul anului 2014.
Conform principiilor si regulilor care stau la baza lucrarilor de restaurare, interventiile asupra monumentelor istorice trebuie realizate in asa fel incat sa pastreze intr-o cat mai mare masura elementele si materialele originale. Ca urmare, si lucrarile de consolidare si restaurare prevazute pentru Muzeul de Arta Craiova au respectat aceste principii.
Acum se lucreaza la refacerea si reintregirea elementelor ornamentale si a decoratiunilor interioare si exterioare, la curatarea si restaurarea luminatoarelor, a ornamentelor si decoratiilor interioare si exterioare si la refacerea pardoselilor, zugravelilor si tencuielilor.
Elementele de tamplarie degradate vor fi refacute sau inlocuite; prin acelasi proces vor trece si cele de feronerie si candelabrele. De asemenea, lucrarile de hidroizolatie vor elimina umiditatea din demisol, spatiu care adaposteste depozite cu obiecte de arta si ateliere de restaurare.
Amenajarea Muzeului de Arta Craiova va optimiza activitatea institutiei de cultura si va contribui la dinamizarea vietii culturale in regiune. Prin Regio, s-au creat premisele dezvoltarii si imbunatatirii activitatilor desfasurate de muzeu. S-a creat mai mult spatiu pentru evenimente cum ar fi: vernisaje, simpozioane stiintifice, concerte, lansari de carte, filme documentare,iar conditii mai bune pentru desfasurarea acestora vor conduce si la cresterea numarului de participanti.
Pe langa beneficiile aduse prin restaurarea cladirii Palatului Jean Mihail – Muzeul de Arta Craiova, proiectul si-a propus si stimularea activitatilor culturale locale, inclusiv prin extinderea sezonului turistic cu patru luni pe an.
Realizarea proiectului Regio va oferi premisele introducerii acestui obiectiv in circuitul turistic, cu efecte pozitive asupra dezvoltarii turismului si serviciilor conexe, contribuind implicit la dezvoltarea economica durabila a judetului si a regiunii.