Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Ilfov » Palatul Ghica din Căciulați
GEKO's WorkGroup Inc.
Palatul-Familiei-Ghica-din-Caciulati-20110225103211

Palatul Ghica din Căciulați

Palatul Ghica din Căciulați- Ilfov

 

Prima atestare a comunei dateaza din anul 1622 cu catunele Mavrodin si Fienari asezate in stanga lacului Cociovalistea.
Pana in 1807 aceasta mosie este a boierului Ianache Mavrodin, cand o vinde lui Dimitrie Ghica de la care o mosteneste Alexandru Ghica, domn al Tarii Romanesti (1834-1842) si apoi caimacan (1856-1858).
Dimitrie Ghica, tatal domnitorului, incepe in 1832 constructia palatului ca resedinta de vara, intre catunele Mavrodin si Fienari si in acelasi an pune piatra de temelie a bisericii cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din apropiere.
Palatul cu o arhitectura placuta si interesanta este bine intretinut, are saloane mari si camere cu toate utilitatile. Este situat intr-un parc cu arbori batrani, terasa din spate fiind orientata spre o gradina incantatoare, dar neingrijita si un lac frumos. Mobilierul de epoca stil Ludovic al XVI – lea, aflat intr-unul dintre dormitoare, a apartinut Elenei Lupescu, care a locuit aici o perioada.
Satul actual a luat denumirea de Caciulati pentru ca aici s-au dat locuri de casa ostasilor intorsi din razboi. In acea vreme uniforma soldatilor romani cuprindea si caciula.
In anul 1924, in urma unor certuri, familiile mostenitoare, Blaremberg, Filipescu si Mavrocordat, au donat palatul Academiei Romane, in administrarea careia se afla si astazi, dupa numeroase alte functiuni pe care le-a avut.
In imediata apropiere a Palatului se afla Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construita in stil neoclasic. Pisania bisericii cuprinde urmatorul text: „Aceasta sfanta biserica s-a facut din temelie de prea piosul  Alexandru Ghica, domnul Tarii Romanesti la 1832 si s-a restaurat de doamna Maria Blaremberg la anul 1890”.

 

Sursa: http://www.ilfov.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=50

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Palatul_Stirbei_1

Palatul Știrbei

Palatul Știrbei, Buftea-Ilfov Palatul Știrbei din Buftea este un palat situat la 20 de kilometri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.